Κίνα: Πολίτης εναντίον κράτους για τη ρύπανση

0
9

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε ένας πολίτης της Κίνας, μηνύοντας την κυβέρνηση και ζητώντας πρακτικά μέτρα που θα οδηγήσουν σε βελτίωση της κατάστασης. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί εάν η υπόθεση θα εκδικαστεί ή όχι.

“Να εκτελούν το καθήκον τους να ελέγχουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως ορίζει ο νόμος”, απαίτησε δικαστικά από τις αρχές της πόλης Σιτζιαζουάνγκ, στη βόρεια Κίνα, ο Λι Τζουισίν. Ζήτησε επίσης χρηματική αποζημίωση ύψους σχεδόν 1.200 ευρώ για το φίλτρο αέρα που εγκατέστησε, καθώς και για τον διάδρομο γυμναστικής που αγόρασε προκειμένου να μην ασκείται σε εξωτερικούς χώρους και να εκτίθεται στην αιθαλομίχλη.

Ο συνήγορός του δήλωσε ότι ο Τζουισίν δεν μπορεί να πάει έναν περίπατο ή να τρέξει όπως στο παρελθόν, καθώς η ποιότητα του αέρα επιδεινώθηκε, ενώ πλέον πρέπει να φοράει μάσκα όποτε βγαίνει έξω. “Η περίπτωσή του αφορά όλους τους κατοίκους της πόλης μας.” Όπως υποστήριξε ο ίδιος ο πολίτης σε τοπική εφημερίδα, “ο λόγος που προτείνω την καταβολή αποζημίωσης είναι κάθε πολίτης να δει ότι εμείς είμαστε τα πραγματικά θύματα της αιθαλομίχλης”.

Τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση στοιχίζει στην Κίνα 73 δισ. ευρώ – περίπου το 3% του ΑΕΠ της χώρας– κάθε χρόνο.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι θα προβεί σε δημιουργία ενός ταμείου με στόχο την καταπολέμηση της ρύπανσης, ενώ με ένα αποθεματικό, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, θα ανταμείβονται όσες επιχειρήσεις υιοθετούν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον. Παράλληλα, σχεδιάζει να παρατείνει το πρόγραμμα επιδοτήσεων για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, το οποίο επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2015.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε επίσης εθνικό σχέδιο καταπολέμησης της ρύπανσης αιωρούμενων σωματιδίων κατά 15-25% έως το 2017, κυρίως στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και το Γκουανγκζού. Μεταξύ των επιπρόσθετων μέτρων που εξετάζονται είναι ένα εθνικό σύστημα ελέγχου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγουν οι βιομηχανίες, καθώς και η ενίσχυση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

econews

Σχόλια