Φωτοβολταϊκά: αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης – Στην Αθήνα οι αγρότες παραγωγοί

0
102

Δεκτό έγινε το από 27/1/14 αίτημα του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) προς τον ΔΕΔΔΗΕ  για ορθολογικότερη τιμολόγηση των έναντι μηνών στο διασυνδεδεμένο σύστημα για τα μη τηλεμετρούμενα φωτοβολταϊκά πάρκα έως 100 kWp.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με την εισήγηση του Συνδέσμου, οι έναντι μήνες Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος θα τιμολογούνται προς παραγωγή 150 kWh ηλεκτρικής ενέργειας ανά kWp εγκατεστημένης ισχύος.  Έτσι το εισόδημα των παραγωγών κατανέμεται δικαιότερα ημερολογιακά κατά μήκος του έτους, αποφορτίζονται οι πληρωμές των εκκαθαριστικών μηνών Ιουνίου και Οκτωβρίου και μειώνεται η επιβάρυνση της λογιστικής υπερημερίας των εν λόγω παραγωγών, οι οποίοι και ανέμεναν την πληρωμή των δύο αυτών μηνών για να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων αναγκών τους.

Η εφαρμογή της νέα κατανομής εκκινεί από τον προσεχή Μάρτιο.  Οι χειμερινοί έναντι μήνες (Νοέμβριος, Δεκέμβριος και Ιανουάριος) παραμένουν στα 100 KWh ανά kWp.

Υπενθυμίζεται πως η λύση είναι μεταβατική και μέχρι να εφαρμοστεί η μηνιαία τηλεμέτρηση και σε αυτή την κατηγορία φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων του ηπειρωτικού συστήματος από τον ΔΕΔΔΗΕ.

—Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Ορισμένα από τα θέματα που αφορούν τους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά τακτοποιούνται ωστόσο οι αντιδράσεις για τα δρομολογούμενα μέτρα και συγκεκριμένα το new deal συνεχίζονται.

Αυτή τη φορά αγρότες ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών συμμετέχουν στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΚΑ, την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου στις 12,30 το μεσημέρι που συντονίζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ).

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος:

α) Η παγίωση της καθυστέρησης των πληρωμών για 7 και πλέον μήνες, καθεστώς που ισχύει για πάνω από 15 μήνες, την ώρα που το Κράτος μας καλεί να καταβάλουμε τον ΦΠΑ για τιμολόγια που δεν πληρωθήκαμε!

β) Η συνεχιζόμενη «φημολογία» περί αυθαίρετης μείωσης των τιμών και διάλυσης των συμβάσεων. Τα «αγροτικά φωτοβολταϊκά», δεν δημιουργούν έλλειμμα στον διαχειριστή του συστήματος (ΛΑΓΗΕ), όπως βεβαιώνει επίσημα ο ίδιος ο Λειτουργός, στο πρόσφατο μηνιαίο δελτίο του.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, δεν δέχεται τη διάλυση των συμβάσεων και η όποια προσπάθεια «εκβίασης» των Μελών μας προς αυτή την κατεύθυνση, μας βρίσκει αντιμέτωπους.

Καλούμε το υπουργείο να ερευνήσει:

α) Από που προήλθε το έλλειμμα

β) Τους υπεύθυνους για τον υπερκερασμό των στόχων συγκεκριμένων κατηγοριών ΑΠΕ, όπου: έργα που θα έπρεπε να γίνουν το έτος 2020 έγιναν το έτος 2013 με υψηλότατες τιμές πώλησης!

Τα «αγροτικά φωτοβολταϊκά» δεν μπορούν συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία των «υπεύθυνων για το έλλειμμα», διότι όχι μόνο δεν έπιασαν το στόχο του 2014 αλλά δημιουργήθηκαν KW σε ποσοστό μόλις το 40% του συγκεκριμένου στόχου.

Έκτακτη εισφορά

Θυμίζουμε στα Μέλη μας, ότι έπειτα από προσφυγή του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, εκδικάστηκε προ μηνών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το θέμα της καταβολής υπέρογκης Έκτακτης Εισφοράς (30%) από τα «αγροτικά φωτοβολταικά». Αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ, με συγκρατημένη αισιοδοξία από την πλευρά μας.

Θυμίζουμε επίσης ότι ο καθορισμός αυτού του ύψους της έκτακτης  εισφοράς (30%), έγινε πριν τη Δημιουργία του Συνδέσμου μας.

Οργανωτικά

Καλούμε τους «αγρότες φωτοβολταϊκούς» να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, η οποία (γεωγραφικά) καλύπτει πάνω από 18 μεγάλες πόλεις της χώρας, όπου ο Σύνδεσμος έχει μισθώσει 12 πούλμαν για την μετάβασή μας στην Αθήνα.

Σχόλια