Φυσικό αέριο: μειώσεις έως 10% στους καταναλωτές φέρνει η συμφωνία ΔΕΠΑ-Gazprom

0
8

Κατά 10% μειωθεί το κόστος του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγούς και 6% οικιακούς καταναλωτές χάρη στη συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom, που εξασφαλίζει σημαντική έκπτωση 15% στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου από τη ρωσική εταιρεία.

Το ποσοστό δεν θα φτάσει το 15% της συμφωνίας καθώς η χώρα μας προμηθεύεται φυσικό αέριο και από άλλες χώρες όπως η Τουρκία και η Αλγερία.

Επιπλέον για τους οικιακούς καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις οι εκπτώσεις θα κυμανθούν στο 6%, καθώς μεσολαβούν οι Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), αντίθετα με τις βιομηχανίες που αγοράζουν απευθείας από τη ΔΕΠΑ.

Η νέα τιμή έχει αναδρομική ισχύ – βάσει και της διακρατικής συμφωνίας – από την 1η Ιουλίου 2013, γεγονός που μεταφράζεται σε εκπτώσεις στο σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου (βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές).

Η νέα τιμή  εφαρμόζεται στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μέχρι το 2016 με επέκταση για άλλη μια δεκαετία και επιπλέον τη δυνατότητα που διασφαλίστηκε από τις διαπραγματεύσεις για δυο νέες αναθεωρήσεις, με την πρώτη μετά από 2 χρόνια.

Επίσης, «η συγκεκριμένη τιμή είναι από τις χαμηλότερες σε σχέση με γειτονικές χώρες με την Ελλάδα όσον αφορά σε μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom. Περαιτέρω, η νέα τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη από τις επικρατούσες τιμές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (spot LNG)» όπως υποστηρίζει το ΥΠΕΚΑ.

Σημειώνεται ότι το ΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι «η προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προς τον Πρόεδρο της Ρωσικής  Ομοσπονδίας, Β. Πούτιν,  διασφάλισε την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων».

«Η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων ενισχύει την αναβάθμιση του ενεργειακού και γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και τη δυναμική είσοδό της στο διεθνή ενεργειακό χάρτη. Παράλληλα, αποτελεί απτή απόδειξη της σημασίας αυτών των επιτυχιών στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, για την πρόσβαση σε ανταγωνιστικότερη, ασφαλέστερη, φθηνότερη ενέργεια σε κάθε χρήση, δηλαδή πιο προσιτή θέρμανση, μειωμένο ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, φθηνότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής, ποιοτική αναβάθμιση των μεταφορών» καταλήγει η ανακοίνωση.

—Συνάντηση Μανιάτη-τρόικα

Με την αντιπροσωπεία της τρόικα στην Αθήνα συναντήθηκε χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης παρουσία και του Υπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζιδάκη.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το ενεργειακό κόστος της ελληνικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ ζήτησε να γίνει αποδεκτό από τα ευρωπαϊκά όργανα το μέτρο της διακοψιμότητας.

«Στέλνουμε άμεσα όλη την τεκμηρίωσή μας, που βασίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία, προκειμένου να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας στην Ελληνική βιομηχανία, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού» ανέφερε ο υπουργός.

econews

Σχόλια