Ένα «δασικό» προάστιo με αυτάρκεις κατοικίες-δέντρα (photos)

0
11

Τα προάστια των μεγαλουπόλεων μεγαλώνουν και εξελίσσονται σε αυτόνομα αστικά κέντρα. Ουσιαστικά γίνονται τσιμεντουπόλεις των οποίων οι κάτοικοι βασίζονται στα ρυπογόνα αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους.

Στην Αθήνα, για παράδειγμα, τα περιαστικά δάση υλοτομήθηκαν, κάηκαν και τσιμεντώθηκαν για να μετατραπούν σε βασίλεια της μεζονέτας και του SUV.

Ένας Δανός φοιτητής αρχιτεκτονικής, ο Konrad Wójcik οραματίζεται μια “σαμπέρμπια” όπου οι άνθρωποι θα κατοικούν σε σπίτια-δέντρα τα οποία θα ενσωματώνονται άριστα με το δάσος και τη χαρακτηρίζει ως επιστροφή στην “αρχέγονη συμβίωση”.

Στηριγμένα σε έναν μοναδικό άξονα, που περισσότερο μοιάζει με κορμό δέντρου, οι κατοικίες του Wójcik έχουν σχήμα ελάτου και μπορούν να φιλοξενήσουν από δύο ως τέσσερα άτομα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα FastCo.Exist, τα τα τετραώροφα καταλύματα θα είναι εξοπλισμένα με κομποστοποιητές οργανικών αποβλήτων, αντλίες θερμότητας, φωτοβολταϊκά πάνελ για την παραγωγή ενέργειας και θα είναι κατασκευασμένα από ξύλινο σκελετό αντί για τσιμέντο και χάλυβα.

Η ιδέα αποσκοπεί στην καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών και στην κατασκευή κατοικιών με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που μελλοντικά θα μπορούν να ανακυκλωθούν ή να επαχρησιμοποιηθούν.

Η έμπνευση του Wójcik πηγάζει από την εσωτερική αυτάρκεια των δέντρων:

“Όπως και τα δέντρα, τα σπίτια τρέφονται από τον ήλιο και συγκεντρώνουν νερό για να επιβιώσουν. Οι αυτάρκεις κατασκευές μετατρέπουν τα βιολογικά απόβλητα σε λίπασμα, εμπλουτίζουν το έδαφος και συλλέγουν ενέργεια από τον ήλιο επιτυγχάνοντας τη σταθεροποίηση της εσωτερικής θερμοκρασίας. Αντιμετωπίζουμε την κατασκευή ως οποιονδήποτε άλλο οργανισμό με φυσικά όργανα, που μετά το “θάνατό” του μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι άλλο. Ένας απλούστερος κύκλος ζωής» αναφέρει.

Για να μειώσει τον μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από τη χρήση αυτοκινήτων στα προάστια, το σχέδιο του Wójcik προβλέπεται να κατασκευαστεί σε απόσταση από την πόλη τέτοια που να μπορεί να καλυφθεί από ποδήλατα.

Παρότι, από περιβαλλοντικής σκοπιάς φαντάζει ωραία, η ρεαλιστική υλοποίηση της πρότασης του Wójcik μένει να αποδειχθεί στο μέλλον.

Προς το παρόν ο φιλόδοξος αρχιτέκτονας αναζητά κατασκευαστές που μπορεί να ενδιαφέρονται.

Δείτε φωτογραφίες από τα σχέδια του Wójcik:

econews

Σχόλια