Ιανουάριος 2014: Ο μήνας της κλιματικής ανωμαλίας

0
12

Ο πρώτος μήνας του έτους που διανύουμε ήταν ο τέταρτος πιο ζεστός Ιανουάριος από το 1880.

Με ένα παγκόσμιο μέσο όρο των 12,6 βαθμών Κελσίου, ο περασμένος Ιανουάριος είχε τις υψηλότερες θερμοκρασίες για την εποχή από το 2007.

Η μελέτη του Εθνικού Κέντρου Κλιματικών Δεδομένων των ΗΠΑ, NOAA, η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα, έδειξε ότι οι περιοχές που ήταν πιο “δροσερές” από το κανονικό ήταν οι ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, ο κεντρικός Καναδάς, η Σκανδιναβία και ένα μεγάλο κομμάτι της Ρωσίας, όπου σημειώθηκαν θερμοκρασίες 9 βαθμούς κάτω του μέσου όρου. Κατά τ” άλλα, επικράτησαν ζέστες ασυνήθιστες για την εποχή.

Οι ερευνητές συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, η πλειοψηφία των χερσαίων περιοχών του κόσμου παρουσίασε πιο ζεστές από τον μέσο όρο θερμοκρασίες, με τις πιο αξιοσημείωτες αποκλίσεις από τον μέσο όρο της χρονικής περιόδου 1981-2010, να σημειώθηκαν στην Αλάσκα, στον δυτικό Καναδά, στη Γροιλανδία, στη Μογγολία, στη νότια Ρωσία και στη βόρεια Κίνα. Σε αυτές τις χώρες η απόκλιση από τον μέσο όρο ήταν +3°C ή μεγαλύτερη.

Επίσης, κάποιες περιοχές της νοτιοανατολικής Βραζιλίας και της κεντρικής και νότιας Αφρικής παρουσίασαν ρεκόρ ζεστασιάς με αποκλίσεις θερμοκρασίας μεταξύ των 0,5°C και 1,5°C πάνω από τον μέσο όρο του 1981-2010, συμβάλλοντας σε ένα ρεκόρ απόκλισης θερμοκρασίας Ιανουαρίου στο Νότιο Ημισφαίριο, του 1,13°C πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα. Αυτός ήταν και η πιο θερμός μήνας για το Νότιο Ημισφαίριο από τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν οι θερμοκρασίες ήταν 1.23 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα.

Άλλα ακραία νούμερα δείχνουν τη Γαλλία να αντιμετώπισε τον πιο ζεστό Ιανουάριο από το 1988. Η Κίνα είχε τον πιο ζεστό Ιανουάριο από το 1961 όταν ξεκίνησε να συλλέγει τα στοιχεία αυτά, ενώ για την Ισπανία ήταν ο τρίτος πιο ζεστός μήνας από το 1996.

Κάποιες επιπλέον ανωμαλίες που σημειώθηκαν ήταν: η σοβαρή έλλειψη βροχοπτώσεων σε κάποιες περιοχές των ΗΠΑ, ο τρίτος πιο “υγρός” μήνας για το Ηνωμένο Βασίλειο και η έντονη τάση των πάγων της Αρκτικής θάλασσας για εξαφάνιση.

Για το τελευταίο οι επιστήμονες διευκρινίζουν: “Δεδομένου ότι η ταχεία εξαφάνιση των πάγων και παγετώνων της Ανταρκτικής θεωρείται αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η μικρή αύξηση στη θαλάσσια έκταση των πάγων που παρατηρηρήσαμε μπορεί, παραδόξως, να συνδέεται με την ίδια αιτία, την αύξηση της θερμοκρασίας».

econews

Σχόλια