Φωτοβολταϊκά: αναζητούν "φόρμουλα" για υποχρεωτικό new deal

0
4

Τον τρόπο που το «εθελοντικό» new deal στα φωτοβολταϊκά θα αποκτήσει υποχρεωτικό χαρακτήρα αναζητά η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ από κοινού με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισκέπτονται τη χώρα μας, καθώς είναι δεδομένες οι αντιδράσεις, αλλά και η απροθυμία πολλών παραγωγών να συναινέσουν.

Εντωμεταξύ, αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η Ολομέλεια της ΡΑΕ με αντικείμενο το αίτημα του υφυπουργού ΠΕΚΑ, Ασημάκη Παπαγεωργίου, για παράταση ενός μήνα στην εφαρμογή του μέτρου αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ (μεσοσταθμικά 98%), ώστε να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με το new deal.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η ΡΑΕ αναμένεται να δώσει το «πράσινο» φως, καθότι σε διαφορετική περίπτωση η κοινωνική πίεση από μια αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι τεράστια.

—Νέες αντιδράσεις για το new deal

Παρότι τύποις εθελοντικό, το «κούρεμα» στις συμβατικές εγγυημένες τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί πρέπει να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα καθώς δεν υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό με το ΥΠΕΚΑ.

Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύουν οι επικείμενες αντιδράσεις όπως αυτή του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), ο οποίος συνεπικουρούμενος από τον Σύλλογο Αγροτικών Φωτοβολταϊκών Ηπείρου, διοργανώνει κινητοποίηση έξω από το υπουργείο την Πέμπτη 27/2 στις 12.30.

Ο ΠΣΑΦ ζητά «να τηρηθούν οι συμβάσεις, που απειλούνται μονομερώς από το υπουργείο ΠΕΚΑ, και να συντομευθούν οι πληρωμές, που σήμερα ξεπερνούν σε καθυστέρηση τους 7 μήνες».

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών Ηπείρου τονίζει σε επίσημη ανακοίνωσή του ότι, συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας καθώς συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στα σχέδια του υπουργείου.

«Τονίζουμε για ακόμη μια φορά, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε κανένα κούρεμα στις συμβάσεις μας, που προσπαθεί να μας επιβάλει το υπουργείο.

Το σχέδιο που έχει, και οι αναβολές  σχετικά  με την ανακοίνωση των μέτρων, μας ενθαρρύνει προσφέροντας  δύναμη και θυμό. Είμαστε πανέτοιμοι να τους αντιμετωπίσουμε με όποιο τίμημα, έτσι και αλλιώς, ότι ήταν να χάσουμε το χάσαμε. Κατάφεραν να μας κάνουν από νοικοκύρηδες ,επαίτες [για να πληρώνουμε το Φ.Π.Α κάθε φορά] και όχι μόνο.

Τέλος καλούμε τα μέλη μας αγρότες  και όλους  τους συναδέλφους ιδιώτες και οικιακούς, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας συμμετέχοντας στην διαμαρτυρία της Πέμπτης. Είναι ο μόνος τρόπος, για να καταλάβουν ότι πέρασε η εποχή του καναπέ, και ότι μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ακραίες ενέργειες» καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου.

—Πληρώνεται ο Ιούνιος

Τουλάχιστον ο ΛΑΓΗΕ ανακοίνωσε ότι «έδωσε σήμερα εντολή στην Τράπεζα για εξόφληση τιμολογίων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μηνός Ιουνίου 2013, πληρωτέου ποσού έως 11.150 ευρώ».

Υπενθυμίζεται ότι οι πληρωμές των φωτοβολταϊκών για τον περασμένο Ιούνιο είχαν ξεκινήσει από τις 12 Φεβρουαρίου. Αφορούσε την εξόφληση συνολικά 2.600 τιμολογίων, εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ πληρωτέου ποσού έως 4.000 ευρώ.

econews

Σχόλια