Σύνοδος κορυφής για το κλίμα τον Σεπτέμβριο

0
9

 Στις 23 Σεπτεμβρίου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής με θέμα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

H μεγαλύτερη συλλογική πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα, φέτος πρέπει να μετατραπεί στη μεγαλύτερη ευκαιρία για κοινή πρόοδο προς ένα βιώσιμο μέλλον, δήλωσε ο γ. γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία του για τη διοργάνωση της  εν λόγω διάσκεψης.

Δήλωσε συγκεκριμένα ότι το 2014 “είναι η χρονιά για κλιματική δράση. Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε περισσότερο. Οι ελπίδες μας για εξάλειψη της φτώχειας, την επίτευξη των Στόχων Ανάπτυξης της Χιλιετίας μέχρι το 2015 και η εφαρμογή της φιλόδοξης ατζέντας ανάπτυξης πέρα από το 2015, στηρίζεται στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης τώρα. Το κόστος της αδράνειας θα αυξηθεί”.

Οι χώρες συμμετέχοντες της συνόδου έχουν συμφωνήσει να οριστικοποιήσουν μια φιλόδοξη νομική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2015, συμπλήρωσε ο Μπαν Κι Μουν.

Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό τη σκιά που έριξε η έκθεση του IPCC που αποδίδει την αλλαγή του κλίματος σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες με ποσοστό 95%.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με την έκθεση της IPCC συνοψίζονται ως εξής:

*Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών θα κυμανθεί από 26 έως 82 εκατοστά ώς το 2100 απειλώντας τις παράκτιες περιοχές.

*Με βάση τέσσερα σενάρια ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, αυτή θα κυμανθεί από 0,3 βαθμούς Κελσίου, στο πιο αισιόδοξο έως 4,8 βαθμούς Κελσίου στο πιο απαισιόδοξο σε σύγκριση με τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1986-2005. Η άνοδος θα καθοριστεί από τις εκπομπές ρύπων τις επόμενες δεκαετίες. Σημειώνεται ότι ήδη η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας της Γης έχει αυξηθεί κατά περίπου 0,8 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή. Στόχος είναι η άνοδος να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς.

*Ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία δεν είναι εύκολο να περιγραφούν και να προβλεφθούν με ασφάλεια. Αυτά περιλαμβάνουν συχνότερους καύσωνες, μεγαλύτερες ξηρασίες σε άνυδρες περιοχές και πλημμύρες σε περιοχές με έντονες βροχοπτώσεις.

*Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα βρίσκονται σε πρωτόγνωρα επίπεδα που εκτιμάται ότι υπήρχαν πριν από 800.000 χρόνια. Συγκεκριμένα, το CO2 είναι αυξημένο κατά 40%, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων.

*Θα συνεχιστεί η απομείωση του παγοκαλύμματος σε Ανταρκτική και Γροιλανδίας, όπως επίσης και το λιώσιμο των παγετώνων με αποτέλεσμα να απευλεθερώνεται ακόμα περισσότερο μεθάνιο, αέριο του θερμοκηπίου, στην ατμόσφαιρα.

*Τα ανώτερα στρώματα των ωκεανών θερμάνθηκαν το διάστημα 1971-2010. Η θέρμανση αυτή θα προχωρήσει αυτό τον αιώνα σε μεγαλύτερα βάθη.

Ο γ. γ. του ΟΗΕ δεσμεύτηκε ότι αυτή η σύνοδος κορυφής στην οποία θα είναι παρόντες όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μαζί με επικεφαλής επιχειρήσεων και χρηματοδοτών, εκπροσώπους αυτοδιοίκησης και ομάδες πολιτών, έχει ως στόχο «τις λύσεις και όχι τις διαπραγματεύσεις«.

econews

 

Σχόλια