Ρομποτική λιβελούλη το μικρότερο drone στον κόσμο (video)

0
7

Το μικρότερο αυτόνομο ιπτάμενο όχημα (drone) με τρισδιάστατη όραση κατασκεύασαν Ολλανδοί επιστήμονες.

Με βάρος μόλις 20 γραμμάρια, όσο περίπου τέσσερα φύλλα χαρτί, το ρομποτάκι θα μπορούσε να πετάξει άφοβα πάνω από γήπεδα ή συναυλίες, όπου άλλα βαρύτερα ιπτάμενα οχήματα με περιστρεφόμενες έλικες θα ήταν επικίνδυνα.

Το ρομποτάκι, που μοιάζει με λιβελούλη ή ακρίδα, πετά ανοιγοκλείνοντας τα φτερά του και αποφεύγει τα εμπόδια.
Είναι εφοδιασμένο με δυο κάμερες χαμηλής ανάλυσης που του δίνουν ανθρώπινη τρισδιάστατη όραση, ενώ έχει ενσωματωμένο υπολογιστή που το βοηθά να αποφεύγει τις συγκρούσεις με άλλα αντικείμενα.

Ως «έντομο», το ρομποτάκι, που έχει άνοιγμα φτερών 28 εκατοστά, μπορεί επίσης να πετά με ευκολία ανάμεσα σε φυτά, κάτι που το καθιστά ιδανικό για τον εντοπισμό των ώριμων φρούτων στα θερμοκήπια.

Σε αντίθεση με τα υφιστάμενα ιπτάμενα ρομποτάκια, που έχουν περιστρεφόμενες έλικες και ζυγίζουν εκατοντάδες φορές περισσότερο, η λιβελούλη, εν ονόματι DelFly Explorer, διαθέτει δυο πτερύγια σε κάθε πλευρά που ανοιγοκλείνουν ταυτόχρονα και τη βοηθούν να πετάξει.

Το DelFly Explorer δεν είναι το πρώτο ρομποτικό έντομο που ανοιγοκλείνει τα φτερά του, ωστόσο υα υφιστάμενα, όπως για παράδειγμα η μέλισσα RoboBee που κατασκευάστηκε από ερευνητές του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, απέχουν πολύ από την αυτονομία αφού χρειάζονται ενέργεια, έλεγχο και επεξεργασία.

Αντίθετα, η ρομποτική λιβελούλη διαθέτει μπαταρία λιθίου –πολυμερούς, με αποτέλεσμα να πετά ως και εννιά λεπτά, αλλά και δικό της επεξεργαστή που της επιτρέπει να «βλέπει». Επίσης, είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις άμεσα, χάρη σε έναν ειδικό αλγόριθμο, ενώ διαθέτει  γυροσκόπια και ένα βαρόμετρο για να υπολογίζει το ύψος που πετά.

Διαφορετικοί αλγόριθμοι επιτρέπουν στο DelFly Explorer, που είναι φτιαγμένο από ανθρακονήματα, να επιτελεί διαφορετικές εργασίες, ενώ χάρη στην αυτονομία του το drone θεωρείται ιδανικό για κλειστούς χώρους όπου ο χειρισμός μέσω ασυρμάτου θα ήταν αδύνατος.

Σημειώνεται ότι η ιδέα για τα drones ξεκίνησε πριν εννέα χρόνια και με την πάροδο των χρόνων σημειώθηκαν πολλά επιτεύγματα με αποτέλεσμα να κατασκευάζονται όλο και μικρότερα ιπτάμενα ρομποτάκια.
econews

Σχόλια