Μύες από πετονιά με μηχανική ισχύ αντίστοιχη κινητήρα τζετ – Οι εφαρμογές

0
56

Μύες από από πετονιά ή κλωστή για ράψιμο, 100 φορές ισχυρότερους σε σύγκριση με ανθρώπινους ίσου μήκους και βάρους κατασκεύασε διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Ρέι Μπόμαν του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας.

Αναλυτικότερα, οι τεχνητοί μύες αποτελούνται από συστραμμένες σπείρες πετονιάς και κλωστής για ράψιμο και συσπώνται ή χαλαρώνουν όταν θερμανθούν από λεπτά ηλεκτροφόρα καλώδια που βρίσκονται ενσωματωμένα στην πλέξη των ινών.

Η σπειροειδής δομή της κατασκευής λειτουργεί ως περιστροφικός κινητήρας καθώς ξετυλίγεται επιτυγχάνοντας μέχρι 10.000 περιστροφές το λεπτό.

Όταν το άκρο του νήματος περιστραφεί πέρα από ένα ορισμένο επίπεδο, η θέρμανσή του προκαλεί σύσπαση. Σε περίπτωση που οι σπείρες έχουν αντίθετη κατεύθυνση από την πλέξη των ινών του νήματος, ο μυς εκτείνεται αντί να συσπάται κατά τη θέρμανση.

Πιθανές εφαρμογές της ευρεσιτεχνίας θα μπορούσαν να είναι προσθετικά μέλη, ρομπότ αρσιβαρίστες, εξωσκελετοί βαριάς χρήσης και ρομπότ που μιμούνται τις ανθρώπινες εκφράσεις χάρη σε τεχνητούς μυς στα πρόσωπά τους.

Επίσης, οι τεχνητοί μύες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε πόρτες και παράθυρα που ανοιγοκλείνουν αυτόματα ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Η εν λόγω τεχνική πλεονεκτεί έναντι αντίστοιχων προσπαθειών κατασκευής τεχνητών μυών καθώς συνεπάγεται πολύ μεγάλη ισχύ με χαμηλό κόστος.

Οι τεχνητοί αυτοί μύες συσπώνται στο 50% του αρχικού μεγέθους, συγκριτικά με μόλις 20% στους ανθρώπινους μυς. Επιπλέον, η μηχανική ισχύς που παρέχουν ανά μονάδα βάρους συγκρίνεται με εκείνη ενός κινητήρα τζετ. Ένας πλαστικός μυς με διάμετρο ένα χιλιοστό μπορεί να σηκώσει βάρος 7,2 κιλών, ενώ μια δέσμη από 100 τέτοιους μυς θα σήκωνε 725 κιλά.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.

econews

 

Σχόλια