Έργα πολεοδόμησης σε Καλύβια Αττικής, Χανιά και Αλεξανδρούπολη ενέκρινε το ΥΠΕΚΑ

0
32

Την Υπουργική Απόφαση Τροποποίησης – Αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Κοινότητας Καλυβίων Θορικού του Δήμου Σαρωνικού υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Με την υπογραφή έκλεισε μία εκκρεμότητα που υπήρχε από το 2007, με την οποία οργανώνεται η εδαφική έκταση της Ενότητας Καλυβίων σε 13 Πολεοδομικές Ενότητες με μέση πυκνότητα 20 άτομα / εκτάριο και μέσο Συντελεστή Δόμησης 0,2, ενώ καθορίζονται οι χρήσεις γης για το σύνολο της εδαφικής ενότητας για εντός και εκτός σχεδίου περιοχές.

Με την έγκριση του συγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου:

· Αποδίδονται εκτάσεις 1700 περίπου στρεμμάτων προς οικιστική ανάπτυξη και κάλυψη των προβλεπομένων αναγκών του (εξ αυτών 1200 στρέμματα για α κατοικία και 500 για β κατοικία).

· Εγκρίνεται η προς Νότο επέκταση της υφιστάμενης Βιομηχανικής Περιοχής κατά 160 στρέμματα για την τόνωση και τον εκσυγχρονισμό των οικονομικών δραστηριοτήτων.

· Προβλέπεται η δημιουργία μεγάλου κοινόχρηστου χώρου ως Αρχαιολογικού Πάρκου, μέσω της επέκτασης δυτικά του οικισμού, σε μια ενότητα 650 στρεμμάτων περί τον χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο.

· Καθορίζονται χώροι ειδικής προστασίας εκατέρωθεν των ρεμάτων, των αξόνων διέλευσης έργων υποδομής.

· Οργανώνεται και ιεραρχείται το οδικό δίκτυο.

Με την απόφαση αυτή επιβεβαιώνεται η συμβολή του Υπουργείου ΠΕΚΑ, ώστε να δρομολογηθούν λύσεις και απαντήσεις σε χρήζοντα αιτήματα φορέων, πολιτών και επενδυτών. Το Σχέδιο προβλέπει λελογισμένες εντάξεις στο Σχέδιο Πόλης διασφαλίζοντας έτσι τους απαιτουμένους χώρους κοινωνικής υποδομής, κεντρικών λειτουργιών, ώστε να αποφεύγονται περιττές μετακινήσεις, ενώ ταυτόχρονα οριοθετεί τις περιοχές προστασίας και Τοπίου.

Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Προωθούμε τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια όπως αυτό της Ενότητας Καλυβίων Θορικού του Δήμου Σαρωνικού Αττικής, το οποίο έκλεισε εκκρεμότητες που υπήρχαν από το 2007, ενώ τις επόμενες μέρες θα έρθουν και αυτά των Δήμων Βάρης, Νέας Ερυθραίας, Μεγαρέων, Χολαργού, και άλλα, με στόχο μας να ρυθμίσουμε το χώρο.

Με αυτό το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δίνεται η δυνατότητα να προστατευθούν οι περιοχές φυσικού κάλλους και αρχαιολογικοί χώροι. Παράλληλα, επιτρέπεται να ενταχθούν περιοχές με αυθαίρετα, ώστε να οργανωθούν πολεοδομικά με χαμηλούς συντελεστές, χαμηλές πυκνότητες, δημιουργώντας στην Ανατολική Αττική περιοχές βιώσιμες και περιβαλλοντικά αναβαθμισμένες.

Μέσα από την παρέμβασή μας αυτή δίνεται επιπλέον η δυνατότητα να προωθηθούν οικονομικές δραστηριότητες μέσα από την επέκταση της Βιομηχανικής Περιοχής και έτσι επιτρέπεται ο εξορθολογισμός και εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων. Οι επεκτάσεις είναι σύμφωνες με τις προβλέψεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αττικής, που θα έρθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή».

—Εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι και για τρία έργα πολεοδόμησης σε Χανιά και Αλεξανδρούπολη

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους και περιορισμούς για την κατασκευή και λειτουργία 3 Έργων Πολεοδόμησηςσυνολικής έκτασης 275,38 στρέμματα, στους Δήμους Χανίων και Αλεξανδρούπολης.

Η συνολική προς πολεοδόμηση επιφάνεια πρόκειται να αξιοποιηθεί οικιστικά με τη δημιουργία οικισμού α’ κατοικίας 72,85στρ. μέσω του πολεοδομικού μηχανισμού που ορίζει η Ζ.Ο.Ε. και οικισμών β’ κατοικίας 202,53 στρ. ως Π.Ε.Ρ.ΠΟ., καθώς και την κατασκευή των βασικών δικτύων υποδομής. Επιπλέον, τμήματα των προς πολεοδόμηση εκτάσεων περιλαμβάνουν κοινωφελείς εγκαταστάσεις, δρόμους κυκλοφορίας οχημάτων, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, χώρους στάθμευσης και πεζοδρόμους, πλατείες, αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία, ιερούς ναούς, χώρους κοινόχρηστου πρασίνου και παιδικές χαρές. Ο συνολικός εξυπηρετούμενος πληθυσμός εκτιμάται περίπου σε 2.000 κατοίκους.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ υπέγραψε τις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) σύμφωνα με τον πίνακα:

Δήμος Θέση Έκταση (στρέμματα)
Χανίων Βαρδιάκι 101,93
Χανίων Βαρδιάκι 100,6
Αλεξανδρούπολης Κτήμα Αποστόλου – αγροτεμάχιο Μάκρης 72,85
ΣΥΝΟΛΟ 275,38

Να σημειωθεί ότι τα προτεινόμενα έργα έχουν εξασφαλίσει τη δυνατότητα σύνδεσής τους με τα κοινωφελή δίκτυα υποδομής (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, τηλεπικοινωνίες, οδικό δίκτυο) σύμφωνα και με τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Σχόλια