Υπεράκτια αιολική ενέργεια: πατάει «γκάζι» και ξεφεύγει η Βρετανία

0
13

Σε παγκόσμιο ηγέτη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας αναδεικνύεται η Βρετανία με ορισμένους αναλυτές να συγκρίνουν τη συμβολή της στην ανάπτυξη της εν λόγω τεχνολογίας ΑΠΕ με αυτή της Γερμανίας στην εξάπλωση των φωτοβολταϊκών.

Στις αρχές του έτους είχαμε παρουσιάσει τα αιολικά ρεκόρ που έσπασε η Βρετανία κατά το προηγούμενο έτος τόσο ως προς την παραγόμενη ισχύ όσο και ως προς την κάλυψη της συνολικής ζήτησης από την ενέργεια του ανέμου.

Ωστόσο, η Βρετανία είναι πλέον παγκόσμιος “παίκτης” στην αιολική ενέργεια καθώς το 2012 εγκατέστησε πενταπλάσια υπεράκτια αιολική ισχύ από το δεύτερο στην κατάταξη Βέλγιο και δεκαπλάσια από τη Γερμανία.

Η σωρευτική εγκατεστημένη ισχύς από υπεράκτια αιολικά στη Βρετανία αγγίζει τα 3,5 Γιγαβάτ, ενώ δεύτερη στην εγκατεστημένη ισχύ είναι η πάλαι ποτέ ηγέτιδα Δανία με 1,3 Γιγαβάτ.

Στα βρετανικά χωρικά ύδατα είναι εγκατεστημένες 1000 ανεμογεννήτριες με την κυβέρνηση να σχεδιάζει τον εξαπλασιασμό τους εντός της επόμενης εξαετίας.

Εκτός από τα εν λειτουργία πάρκα-μαμούθ, όπως το London Array, το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο ισχύος 630 Μεγαβάτ και το Greater Gabbard Wind Farm ισχύος 504 MW, η Βρετανία κατασκευάζει το Gwynt y Môr (σσ. σημαίνει «Θαλάσσιος Άνεμος» στην τοπική κέλτικη διάλεκτο της Ουαλίας) ισχύος 576 MW έξω από τις βόρειες ακτές της Ουαλίας.

Οι Βρετανοί είναι πλέον πολύ μπροστά σε σύγκριση με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι οποίες έχουν τεράστιο δυναμικό υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Δείτε τους ενδεικτικούς πίνακες:

econews

Σχόλια