Γεωθερμία: σε ένα μήνα διεθνής διαγωνισμός για επενδυτές σε Νίσυρο και Λέσβο

0
134

Σε ένα μήνα περίπου θα δημοσιευθεί η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή για την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων της Νισύρου και της Λέσβου.

Ειδικά στη Νίσυρο, ένα από τα δύο γεωθερμικά πεδία υψηλής ενθαλπίας στην Ελλάδα μαζί με τη Μήλο, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες υποστηρίζει ότι  η γεωθερμική ενέργεια θα αξιοποιηθεί μεταξύ άλλων και για την αφαλάτωση νερού και σε γεωργικές εφαρμογές.

Μάλιστα, σε αντίθεση με όσα διαμηνύουν κάτοικοι και φορείς της Νισύρου, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κάνει λόγο για «πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους κατοίκους».

Στελέχη της διαβεβαιώνουν ότι οι προδιαγραφές των επενδύσεων είναι οι πλέον σύγχρονες τεχνολογικά και περιλαμβάνουν γεωτρήσεις που θα μεταφέρουν απ’ τη γη το γεωθερμικό ρευστό άλλες γεωτρήσεις που θα το επιστρέφουν αφού προηγουμένως απ’ τη θερμότητά του παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια.

«Πρόκειται για τις πλέον σύγχρονες μεθόδους που εφαρμόζονται παγκόσμια για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας και ήδη χρησιμοποιείται με άψογα αποτελέσματα σε πολλά κράτη», ανέφεραν αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ στο energypress τονίζοντας πως η λειτουργία των μονάδων θα στηρίζεται αποκλειστικά στο σύστημα της ολικής επαναεισαγωγής του ρευστού, με εναλλάκτη θερμότητας, μέθοδος που διασφαλίζει μηδενική ρύπανση και κατ’ επέκταση καμία απολύτως επιβάρυνση για το περιβάλλον.

Προαπαιτούμενο για το στρατηγικό επενδυτή είναι να έχει πραγματοποιήσει αντίστοιχα μεγάλα έργα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προσέλθουν στο σχετικό διαγωνισμό μεγάλες ξένες εταιρείες του κλάδου.

Τα υπόλοιπα δύο γεωθερμικά πεδία (Μήλος και Κίμωλος)  θα προχωρήσουν αργότερα.

econews

Σχόλια