Φουκουσίμα: διέρρευσαν 100 τόνοι ραδιενεργών υδάτων – Ο απολογισμός της ρύπανσης

0
56

Περίπου 100 τόνοι υδάτων υψηλής συγκέντρωσης σε ραδιενεργά στοιχεία διέρρευσαν από μία εκ των δεξαμενών συλλογής των υδάτων ψύξης των κατεστραμμένων ατομικών αντιδραστήρων της πυρηνικής μονάδας Νταΐτσι της Φουκουσίμα.

Όπως γνωστοποίησε η διαχειρίστρια εταιρεία Tokyo Electric Power Co. (Tepco), το νερό διέρρευσε πίσω από το προστατευτικό φράγμα που το συγκρατούσε στη δεξαμενή.

Η εταιρεία εκτιμά ότι δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας στη θάλασσα, καθώς στο σημείο δεν υπάρχει αγωγός απορροής ομβρίων υδάτων ή αποχέτευση που να οδηγεί στον ωκεανό.

Τα ύδατα που διέρρευσαν υπολογίζεται ότι περιέχουν 230 εκατομμύρια μπεκερέλ στροντίου ανά λίτρο και άλλες ραδιενεργές ουσίες που εκπέμπουν ακτίνες βήτα.

Εκτιμάται ότι το περιστατικό έλαβε χώρα την Τρίτη, ωστόσο ανακαλύφθηκε στις 11.25 το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) από εργαζόμενους που πραγματοποιούσαν περιπολία ελέγχου της εγκατάστασης.

Πρόκειται για το τελευταίο από μια σειρά περιστατικών διαρροής ραδιενεργών υδάτων που έχει αναφέρει η Tepco.

Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση της εταιρείας κατά την περίοδο Μαΐου 2011-Αυγούστου 2013 διέρρευσαν στον Ειρηνικό Ωκεανό 20 τρισ. μπεκερέλ καισίου-137, 10 τρισ. μπεκερέλ στροντίου-90 και 40 τρισ. μπεκερέλ τριτίου.

Μόλις την προηγούμενη Πέμπτη, η Tepco ανακοίνωσε ότι το Σεπτέμβριο του 2013 εντόπισε ύδατα με συγκεντρώσεις ραδιενεργού στροντίου-90 της τάξης των 5 εκατ. μπεκερέλ ανά λίτρο, σε υδροφόρο ορίζοντα μόλις 25 μέτρα από τον ωκεανό με το ασφαλές όριο να είναι στα 30 μπεκερέλ ανά λίτρο.

Η εταιρεία απάντησε στις επικρίσεις για την καθυστερημένη αναφορά των μετρήσεων με το επιχείρημα ότι υπήρχε αβεβαιότητα για την αξιοπιστία και την ακρίβειά τους.

econews

Σχόλια