Νέος κυνηγός εξωπλανητών από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος

0
7

Τα περασμένα χρόνια μεγάλα διαστημικά τηλεσκόπια όπως το Kepler της NASA εντόπισαν μεγάλο αριθμό εξωπλανητών, πολλοί εκ των οποίων εντός της κατοικήσιμης ζώνης, όπου ενδέχεται να υπάρχουν συνθήκες ικανές να στηρίξουν ζωή.

Τώρα που το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler είναι «στα τελευταία του», η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε μια νέα αποστολή για την εκτόξευση ενός δορυφόρου εξοπλισμένου με 34 μικρά τηλεσκόπια και κάμερες, ο οποίος θα κυνηγά πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, δηλαδή εξωπλανήτες.

Η αποστολή ονομάζεται «Πλάτων» (PLATO – Planetary Transits and Oscillations of stars) και ο δορυφόρος αναμένεται να εκτοξευτεί το 2024.

Το παρατηρητήριο θα προσπαθήσει να εντοπίσει πιθανούς πλανήτες με την κλασική μέθοδο, ανιχνεύοντας δηλαδή μειώσεις στη φωτεινότητα των μακρινών αστεριών, κάτι που προκαλείται από την τροχιά των πλανητών που περνούν από μπροστά τους.

Επίσης σε ανακοίνωσή της η ESA ανέφερε ότι η αποστολή θα αναγνωρίσει και θα μελετήσει χιλιάδες εξωπλανητικά συστήματα, ψάχνοντας κυρίως για δίδυμους πλανήτες της Γης.

«Οι ανακαλύψεις του δορυφόρου θα μας βοηθήσουν να τοποθετήσουμε την αρχιτεκτονική του δικού μας ηλιακού συστήματος στο πλαίσιο άλλων πλανητικών συστημάτων», δήλωσε ο Alvaro Giménez, Διευθυντής Επιστημών και Ρομποτικής Εξερεύνησης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους δορυφόρους, το Plato θα παραμείνει στο σημείο L2, ένα από τα ελάχιστα σημεία στο διάστημα όπου η βαρυτική έλξη της Γης και του ήλιου αλληλοεξουδετερώνονται.

Στο ίδιο σημείο θα βρίσκεται τα επόμενα χρόνια και άλλο ένα παρατηρητήριο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, η Γαία.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος θα εκτοξεύσει το Plato με έναν ρωσικό πύραυλο Σογιούζ ως το 2025 από την ευρωπαϊκή διαστημική βάση στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας. Η πρώτη φάση της αποστολής θα διαρκέσει έξι χρόνια.
econews

Σχόλια