Ενέργεια: στήριξη της βιομηχανίας και συνέχιση του «Εξοικονομώ κατ” Οίκον» από ΥΠΕΚΑ

0
5

Τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για τη στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος εξήγγειλε και συνέχιση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ” Οίκον».

Τα εν λόγω μέτρα θα παρουσιαστούν επίσης στη Διυπουργική Επιτροπή για τη Βιομηχανία για να θεσμοθετηθούν έως την επόμενη Τετάρτη.

«Η κυβέρνηση εξαντλεί όλες τις δυνατότητες της οικονομίας με ένα σύνολο δράσεων που θα απαντήσει στο ζητούμενο της στήριξης της βιωσιμότητας της Ελληνικής βιομηχανίας», σημείωσε ο υπουργός.

Παράλληλα, στην αυριανή σύσκεψη για τη βιομηχανία, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα εισηγηθεί την υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ” Οίκον», το οποίο επιδιώκεται να συνεχιστεί, χωρίς καμία διακοπή και στην επόμενη προγραμματική περίοδο, δηλαδή μέχρι και το 2020.

—Τα μέτρα

Ο υφυπουργός, κ. Μάκης Παπαγεωργίου παρουσίασε τις παρεμβάσεις του υπουργείου για τη μείωση του ενεργειακού κόστους οι οποίες ανέρχονται σε 150 εκατ. Ευρώ και περιλαμβάνουν:

εξίσωση του τέλους υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) των βιομηχανιών μέσης τάσης με αυτό της υψηλής τάσης. Η σχετική υπουργική απόφαση θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα.

– Έναρξη εφαρμογής του συστήματος της «διακοψιμότητας» για τις βιομηχανίες υψηλής τάσης.

Έκπτωση της τιμής του φυσικού αερίου μέσω της διάθεσης μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ για το 2013 σε όλους τους πελάτες της.

– Διατήρηση των εκπτώσεων της τιμής φυσικού αερίου στους μεγάλους καταναλωτές έως και το 2015, ακόμη και στην περίπτωση που δεν διατηρήσουν τις υψηλές καταναλώσεις που προβλέπονται στις συμβάσεις τους.

– Μετακύλιση στους τελικούς καταναλωτές της μείωσης της τιμής που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με την Gazprom η οποία φαίνεται ότι ολοκληρώνεται και συνεπώς, απομακρύνεται το ενδεχόμενο προσφυγής στη διαιτησία.

—Τι γίνεται με Gazprom

Για συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom ώστε να μειωθούν οι τιμές προμήθειας φυσικού αερίου στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και μειώσεων των τιμών με αναδρομική ισχύ από τον περασμένο Ιούνιο, κάνει λόγο δημοσίευμα του Reuters.

«Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να μειώσει το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας για να βοηθήσει να προστατεύσει από τις συνέπειες της βαθιάς εξαετή ύφεση της χώρας που έχει οδηγήσει σε ένα κύμα εταιρικών πτωχεύσεων και της ανεργίας του 28%» ανέφερε έλληνας αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Σύμφωνα με άλλη πηγή κοντά στις συνομιλίες, υπήρξε συμφωνία σε εταιρικό επίπεδο μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom τον περασμένο μήνα και πήρε το πράσινο φως σε κυβερνητικό επίπεδο μετά από μια συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνης Σαμαράς.

Σχόλια