Βιομάζα: διευκρινήσεις για τον ΕΦΚ ζητούν οι επενδυτές

0
357

Επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών απέστειλαν παραγωγοί βιομάζας ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) της Παραγόμενης από Υγρή Βιομάζα Ενέργειας (χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια – μη βρώσιμα σπορέλαια).

Η συγκεκριμένη ομάδα επενδυτών τονίζει ότι τις τελευταίες ημέρες βιώνει μία αρνητική προσέγγιση του θέματος από την πλευρά ορισμένων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και για αυτό απευθύνεται στο υπουργείο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές απέστειλαν το εξής κείμενο στο υπουργείο Οικονομικών:

«Στη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, έχουμε αναπτύξει έναν επιχειρηματικό σχεδιασμό που εστιάζεται κατά αποκλειστικότητα στην αξιοποίηση βιομάζας με μοναδικό σκοπό την παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με καύση πρώτων υλών, όπως χρησιμοποιημένα έλαια φυτικής προέλευσης – μη βρώσιμα σπορέλαια, με υψηλή εσωτερική προστιθέμενη αξία, οι δε επενδύσεις χαρακτηρίζονται από την κείμενη Νομοθεσία, ως δημόσιας ωφέλειας. Αναπτύσσονται δε κυρίως πλάι σε καλλιέργειες φυτών που αποδίδουν τα εν λόγω φυτικά έλαια, αναπτύσσοντας και διαφοροποιώντας το αγροτικό μοντέλο, ειδικά σε περιοχές όπου έχουν εξαντληθεί οι υδάτινοι πόροι.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών συναντήσαμε πλήθος προβλημάτων που σχετίζονται με το γνωστό πρόβλημα της ελληνικής γραφειοκρατίας, αλλά παρόλα αυτά καταφέραμε και ξεπεράσαμε τα εμπόδια, έστω και αν ήμασταν αναγκασμένοι μερικές φορές να εξηγούμε τα αυτονόητα στις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Έχοντας λάβει, τόσο εμείς, όσο και τρίτοι επενδυτές, από το ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ την προσφορά όρων σύνδεσης με το Δίκτυο, και έχοντας εξασφαλίσει την κατάλληλη χρηματοδότηση για την υλοποίηση των σχετικών έργων, είμαστε πλέον αντιμέτωποι με ένα νέο εμπόδιο της ελληνικής γραφειοκρατίας, αυτό στο έαν επιβάλλεται ή όχι Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στην χρησιμοποίηση ενεργειακών προϊόντων και συγκεκριμένα της υγρής βιομάζας για ηλεκτροπαραγωγή και διασύνδεση.

Το σύνολο των πρώτων υλών που θα χρησιμοποιούμε είναι ακατέργαστα χρησιμοποιημένα έλαια φυτικής προέλευσης (βιοαποδομήσιμα απόβλητα) ή/και μη βρώσιμα έλαια επίσης φυτικής προέλευσης, τα οποία πρόκειται, βάσει μιας καθετοποιημένης παραγωγικής διαδικασίας εξευγενισμού με φυσικό ή/και χημικό τρόπο, να μετατραπούν / μετασχηματιστούν σε τελικά προϊόντα.

Τα παραπάνω προϊόντα θα χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα είτε σε ειδικούς κινητήρες, είτε σε τροποποιημένους κινητήρες, με μοναδικό σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να καλύπτονται ανάγκες θέρμανσης, κίνησης ή άλλου σκοπού, με τη χρήση κατάλληλων ηλεκτρογεννητριών, στα πλαίσια του Ν.3468/2006.

Επομένως, το ερώτημα είναι το εξής:

Α) Επιβάλλεται ή όχι Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη χρήση υγρής βιομάζας φυτικής προέλευσης, η οποία παράγεται – συλλέγεται εντός της Ελληνικής Επικράτειας ή από χώρες μέλη της Ε.Ε. καθώς και από τρίτες χώρες και εξευγενίζεται εντός του χώρου της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας;

Β) Αν τα φυτικά έλαια (βιομάζα) χρήζουν επιβολής φόρου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μήπως αντίστοιχος φόρος θα πρέπει τότε να επιβληθεί σε όλες τις μορφές βιομάζας (υπολείμματα καλλιεργειών, pellet, μπριγκέτες κλπ) που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό;

Παρακαλούμε πολύ αν γίνεται το ταχύτερο δυνατόν να έχουμε την επίσημη απάντηση των υπηρεσιών σας – γιατί συντρέχουν χρονικοί περιορισμοί για την αποδοχή ή μη εκδοθέντων οριστικών όρων σύνδεσης για τις αντίστοιχες δυνητικές επενδύσεις – σχετικά με το αν υπάρχει ή όχι γενεσιουργός αιτία επιβολής του φόρου.

Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για την απάντησή σας».

Σχόλια