Ποινή φυλάκισης σε 84χρονη μοναχή για εισβολή σε πυρηνικό εργοστάσιο

0
6

Σε 35 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε μια 84χρονη μοναχή η οποία εισέβαλε μαζί με άλλους δυο ακτιβιστές στο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικών όπλων Y-12 National Security Complex στο Τενεσί των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 28 Ιουλίου του 2012. Η αδελφή Megan Rice και οι δυο ακτιβιστές, ο 58χρονος Greg Boertje-Obed και ο 64χρονος Michael Walli εισήλθαν παράνομα στον περιφραγμένο χώρου του εργοστασίου ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια ασφαλείας.

Οι ακτιβιστές ανάρτησαν πανό και έγραψαν συνθήματα, μεταξύ των οποίων «ο καρπός της δικαιοσύνης είναι η ειρήνη», ενώ έριξαν μπουκάλια με αίμα στους τοίχους.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι οι διαδηλωτές παρέμειναν για περισσότερες από δυο ώρες σε υψηλά φυλασσόμενο χώρο πριν συλληφθούν από τους φρουρούς.

Η αδελφή Rice και οι άλλοι δυο ακτιβιστές βρίσκονται στη φυλακή εδώ και εννιά μήνες.

Η πράξη τους επισείει ποινή φυλάκισης ως και 30 χρόνια, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τη Δικαιοσύνη να τους επιβάλλει ποινή φυλάκισης μεταξύ πέντε και εννέα ετών.

Μετά την εισβολή των ακτιβιστών, ο γενικός Επιθεωρητής του υπουργείου Ενέργειας συνέταξε μια αναφορά για τις ελλείψεις και τα κενά ασφαλείας στο πυρηνικό εργοστάσιο, όπου βρίσκονται αποθηκευμένοι πάνω από 400 τόνοι εμπλουτισμένου ουρανίου, ενώ η συνεργασία με την εταιρεία που είχε αναλάβει την φρούρηση της μονάδας έληξε.

Ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την εκτίμησή τους προς τους ακτιβιστές, επειδή κατέδειξαν τα τρωτά σημεία και τις αδυναμίες στο σύστημα ασφαλείας, ωστόσο οι εισαγγελείς δεν έδειξαν επιείκεια.

Οι δυο ακτιβιστές που εισήλθαν στο εργοστάσιο μαζί με τη μοναχή καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 62 μηνών. Και οι τρείς τους κατηγορούνται για απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας και  πρόκληση υλικών ζημιών ύψους 1.000 δολαρίων.
econews

Σχόλια