«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού από 2 εκατ. ευρωπαίους πολίτες και ΣτΕ – Video-παρέμβαση

0
14

Ως «παράνομη και κοινωνικά και οικονομικά επιβλαβή» χαρακτηρίζει τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης ο οποίος μέσα από ένα ντοκυμαντέρ διάρκειας εννέα λεπτών την κυβέρνηση να ματαιώσει τα πλάνα της.

Η παρέμβαση έγινε με αφορμή την εξέταση του αποτελέσματος της επίσημης ευρωπαϊκής νομοθετικής διαδικασίας «Πρωτοβουλία Πολιτών» τη Δευτέρα (17/2) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η συγκεκριμένη διαδικασία κατάφερε να συγκεντρώσει περί τα δύο εκατομμύρια υπογραφές ευρωπαίων πολιτών που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

«Περί τους 1.884.790 ευρωπαίους πολίτες υπέγραψαν την επίσημη ευρωπαϊκή νομοθετική διαδικασία «Πρωτοβουλία πολιτών», ζητώντας να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ε.Ε.. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά κατά πολύ το νομικό απαιτούμενο του 1 εκατομμυρίου των διασταυρωμένων υπογραφών ευρωπαίων πολιτών, αλλά και της επαρκούς εκπροσώπησης από πολλές χώρες της Ε.Ε.» επεσήμανε ο Κρίτων Αρσένης.

Υπογράμμισε δε ότι «με βάση τις δημοσκοπήσεις, το 76% των πολιτών της Θεσσαλονίκης αντιτίθεται στην προοπτική της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ».

«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από κάλεσμά μου, 50 Ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες και 18 χώρες της Ε.Ε. ζήτησαν από τις ενδιαφερόμενες για την εξαγορά της ΕΥΑΘ εταιρείες να αποσυρθούν από τον διαγωνισμό» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα το ΣτΕ έκρινε παράνομη τη μεταβίβαση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ καθώς το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιείται η παροχή του στους πολίτες.

«Η ΕΥΑΘ είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση με 18 εκ. καθαρά κέρδη μετά φόρων το 2012, αλλά και αποθεματικό 50 εκ. Ευρώ, ενώ στις υποδομές της πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή επενδύσεις της τάξεως των 100 εκ. Ευρώ. Με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή της, ο αγοραστής θα έπρεπε να πληρώσει περίπου 110 εκ. Ευρώ για την εξαγορά του 51%. Όμως ακόμη και αυτό το εξευτελιστικό ποσό θεωρείται υψηλό από τους υποψηφίους αγοραστές» τόνισε ο ευρωβουλευτής.

«Όπου επιχειρήθηκε η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αυτού αγαθού, είχαμε πολλαπλασιασμό της τιμής για τους πολίτες, δραματική αύξηση των διακοπών παροχής στα φτωχά νοικοκυριά και ραγδαία μείωση της ποιότητας του νερού» προειδοποίησε.

«Καλώ την κυβέρνηση να υπακούσει στις επιταγές των πολιτών, να συνταχθεί άμεσα με την ‘ετυμηγορία’ του ΣτΕ και να σταματήσει ‘εδώ και τώρα’ την παράνομη κοινωνικά και οικονομικά και παράλογη πώληση του νερού της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Συντάσσομαι και συμπαραστέκομαι με όλες μου τις δυνάμεις στην πρωτοβουλία του Συντονιστικού των Πολιτών και Φορέων «SOSτε το νερό» και προσκαλώ κάθε πολίτη να στηρίξει τις προσπάθειες ακύρωσης αυτής της ακραίας πολιτικής»  καταλήγει η ανακοίνωση του ευρωβουλευτή.

Δείτε το video:

econews

Σχόλια