Φωτοβολταϊκά μεσαίας ισχύος οδηγούν την παγκόσμια ανάπτυξη – NPD Solarbuzz

0
6

Τα μεσαία φωτοβολταϊκά έργα αντιστοιχούν στο ήμισυ των 4300 συστημάτων που βρίσκονται στη φάση της κατασκευής στις κορυφαίες αγορές του κλάδου σε Ασία-Ειρηνικό, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με την έκθεση Global Deal Tracker του NPD Solarbuzz.

H κατηγορία των φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος υπό σχεδιασμό έως 5 Μεγαβάτ αποτελεί την πλειονότητα επί των συνολικών έργων υπό εξέλιξη, αθροιστικής ισχύος 95 Μεγαβάτ.

Συγκεκριμένα, τα έργα ισχύος από 250 Κιλοβάτ ως 5 Μεγαβάτ αντιστοιχούν στο 50% των 4300 έργων υπό εξέλιξη στις κορυφαίες αγορές των παραπάνω γεωγραφικών περιοχών.

Κορυφαίες αγορές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είναι η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ταϋλάνδη, η Ινδία και η Αυστραλία. Στην Ευρώπη διακρίνονται η Γερμανία, η ανερχόμενη Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Τέλος στη Βόρειο Αμερική τα ηνία του κλάδου κρατούν ΗΠΑ και Καναδάς.

Συνολικά, οι παραπάνω αγορές θα καλύψουν το 80% της παγκόσμιας ζήτησης για φωτοβολταϊκά την επόμενη πενταετία εκτιμά το NPD Solarbuzz.

Από το σύνολο των 95 Μεγαβάτ, τα μεγάλα φωτοβολταϊκά άνω των 50 Μεγαβάτ αντιστοιχούν στο 68% της ισχύος, ωστόσο λιγότερα από 500 έργα αυτής της κλίμακας εκ συνόλου 4300 βρίσκονται υπό κατασκευή.

“Ενω τα μεγάλα φωτοβολταϊκά άνω των 50 Μεγαβάτ αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος της φωτοβολταϊκής ισχύος, τα μικρότερα έργα ως 5 Μεγαβάτ μπορούν να εγκριθούν και να ολοκληρωθούν εντός ολίγων μηνών (σσ. δεν αναφέρεται φυσικά στη χώρα μας) γεγονός που καθιστά αυτή την κατηγορία έργων ιδιαίτερα ελκυστική σε προμηθευτές και επενδυτές” αναφέρει ο αναλυτής του NPD Solarbuzz, Chris Beadle.

Ηγέτες του κλάδου την επόμενη πενταετία θα είναι η Κίνα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή, στις τρεις χώρες βρίσκονται υπό κατασκευή 3600 φωτοβολταϊκά έργα ισχύος άνω των 250 Κιλοβάτ συνολικής ισχύος 65 Γιγαβάτ. Το NPD Solarbuzz προβλέπει ότι θα εγκατασταθεί ισχύς 24 Γιγαβάτ ως το 2014.

“Είναι σημαντικό για εγκαταστάτες, κατασκευαστές εξοπλισμού και επενδυτές να κατανοήσουν το είδος και την κατάσταση των έργων υπό κατασκευή στις κορυφαίες αγορές ώστε να εστιάσουν τις εμπορικές τους προσπάθειες εκεί” προσθέτει ο αντιπρόεδρος του NPD Solarbuzz, Finlay Colville.

econews

Σχόλια