Φορολογικά κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιών και κτηρίων

0
34

Τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για τους πολίτες ώστε προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους πρότεινε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου.

«Η εξοικονόμηση ενέργειας συνεπάγεται και οικονομική ανακούφιση για τους πολίτες, αλλά και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας για τη βιομηχανία», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης προσθέτοντας ότι «αντί να επιδοτούμε μόνον το ενεργειακό κόστος, πρέπει να επενδύσουμε στην ενεργειακή αναβάθμιση».

Όπως ανάφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, τα φορολογικά κίνητρα μπορούν να καλύψουν πολύ περισσότερα νοικοκυριά από το επίδομα θέρμανσης και να δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ένα εξωστρεφή τομέα που θα ενισχύσει τα έσοδα για την Ελλάδα από τις εξαγωγές.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης για την ενεργειακή αναβάθμιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τμήμα του ποσού του επιδόματος θέρμανσης που είτε δεν απορροφάται, είτε οι δικαιούχοι θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για ενεργειακή αναβάθμιση.

Επιπλέον, κατά την ομιλία του ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι στον σχεδιασμό του υπουργείου για το Νέο ΕΣΠΑ τα δομικά υλικά και οι βιομηχανίες που οδηγούν σε εξοικονόμηση ενέργειας αναγνωρίζονται ως ένας από τους οκτώ βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη της Ελλάδας την επόμενη εξαετία.

Για τον λόγο αυτό, όπως εξήγησε, πρόθεση του υπουργείου Ανταγωνιστικότητας είναι τα προγράμματα να συνεχισθούν και στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη ήδη ο αρμόδιος Υπουργός ΠΕΚΑ έχει στείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας τη σχετική βούληση της κυβέρνησης.

«Βρισκόμαστε σε διαρκή συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε οι  πόροι που θα διατεθούν στον τομέα αυτό να είναι επαρκείς και να κατανεμηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης.

econews

Σχόλια