Ενέργεια: Απολύσεις και διαθεσιμότητα στη χαλυβουργία φέρνουν ξανά τη «διακοψιμότητα»

0
42

Πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο μείζον πρόβλημα του ενεργειακού κόστους που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις με αφορμή την αναστολή λειτουργίας της Χαλυβουργικής, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο νόμου για τη μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, περιορίσθηκε να αναφέρει «θα έχουμε συγκεκριμένα μέτρα αλλά όχι σήμερα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης, σχολίασε ότι ήδη το συμβούλιο βιομηχανίας ασχολείται με το θέμα, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, χωρίς την έγκριση της ΕΕ και της τρόικας, να προχωρά εντός της εβδομάδας στην υπογραφή του μέτρου της «διακοψιμότητας», με σκοπό να ενισχυθεί η βιομηχανία και να μειωθεί το ενεργειακό κόστος.

Σημειώνεται ότι η «διακοψιμότητα» θα επιτρέπει σε ενεργοβόρες βιομηχανίες να διακόπτουν για συγκεκριμένες περιόδους τη λειτουργία τους, μειώνοντας έτσι τη συνολική ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, με αντάλλαγμα εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος υψηλής τάσης που καταναλώνουν, καθώς θα επιβαρύνουν λιγότερο το σύστημα.

Το μέτρο είχε ληφθεί αλλά δεν είχε θεσπιστεί εξαιτίας ενστάσεων της Κομισιόν τις οποίες η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προσπεράσει.

—Σε κρίση ο χάλυβας

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το «Βήμα», μετά τη Χαλυβουργική του κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, που έθεσε σε διαθεσιμότητα για ενάμιση μήνα 200 εργαζομένους στο εργοστάσιο της Ελευσίνας, σήμερα το σωματείο του εργοστασίου της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, συμφερόντων της οικογένειας Μάνεση, ενημερώθηκε ότι η διοίκηση θα υποβάλει αύριο αίτημα ομαδικών απολύσεων στο υπουργείο Εργασίας.

Επίσης, η Σιδενόρ, με δύο εργοστάσια σε Θεσσαλονίκη και Βόλο, λειτουργεί επίσης μόνο βράδυ και Σαββατοκύριακα και οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μειώσεις μισθών που φθάνουν ως και το 40%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη μονάδα του κλωστοϋφαντουργικού τομέα ενδέχεται να ανακοινώσει ανάλογα μέτρα, σε περίπτωση που αυξηθεί το τέλος ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι βιομηχανίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αν δεν προχωρήσει το new deal.

Μια ελληνική χαλυβουργία εκτιμάται ότι καταβάλλει 80 ευρώ ανά Μεγαβατώρα έναντι 35 – 40 ευρώ των ευρωπαίων ανταγωνιστών της. Τα περίπου 55 ευρώ είναι το κόστος της ΔΕΗ και τα υπόλοιπα φόροι και τέλη, όπως Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ΕΤΜΕΑΡ, τέλη δικτύου και από 1/1/2013 τέλη διοξειδίου του άνθρακα.

Παράλληλα, το κόστος του φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια έχει υπερδιπλασιαστεί.

econews

Σχόλια