ΑΠΕ 30% ζητούν 1000 ευρωπαϊκές πόλεις – Energy Cities

0
9

Η συμμαχία  Energy Cities στην οποία συμμετέχουν πάνω από 1000 ευρωπαϊκές πόλεις απέστειλε χθες, 17 Φεβρουαρίου, επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι ζητώντας τη θέσπιση δεσμευτικών στόχων 30% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 40% για την εξοικονόμηση ενέργειας ως το 2030.

Ανάλογη πρόταση έχει καταθέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Μανουέλ Μπαρόζο που υπαναχωρεί από τη φιλόδοξη κλιματική στρατηγική που χαράχθηκε στην Ευρώπη τα προηγούμενα χρόνια.

Ο πρόεδρος της ένωσης, Eckart Würzner, ο οποίος είναι επίσης δήμαρχος της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία αναφέρει ότι η ανάδειξη της εξοικονόμησης ενέργειας σε “βασική προτεραιότητα” θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, θα στείλει θετικό μήνυμα στους επενδυτές και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων.

Η επιστολή της  Energy Cities συμφωνεί με τον στόχο της Κομισιόν για  μείωση 40% στις εκπομπές ρύπων, αλλά επικρίνει ως χαμηλό και μη δεσμευτικό το στόχο διείσδυσης των ΑΠΕ 27%, αλλά και τη μη θέσπιση στόχου για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η Energy Cities αυτοπροβάλλεται ως η ευρωπαϊκή ένωση φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης που προωθεί την ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν η ένωση δήμων της  Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, ο δήμος Έδεσσας, ο δήμος Κομοτηνής και ο δήμος Ηρακλείου Κρήτης.

—Πτώση ενεργειακής κατανάλωσης στην Ευρώπη

Σύμφωνα με νέα στοιχεία της Eurostat που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες, η ενεργειακή κατανάλωση στην ΕΕ μειώθηκε κατά 8% μεταξύ 2006 και 2012 ωστόσο η Γηραιά Ήπειρος εξαρτάται από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων σε ποσοστό 53% και είναι εκτός στόχων για το 2020.

Αναλυτικότερα, η μεγαλύτερη συγκριτική πτώση σε σχέση με τα επίπεδα του 2006 εμφανίστηκε στην Λιθουανία (-17%), την Πορτογαλία (-15,2%), την Ελλάδα (-14,4%) και την Ουγγαρία (-14,2%).

Από τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, η κατανάλωση στη Βρετανία μειώθηκε 12,2% και ο συντελεστής ενεργειακής εξάρτησης, δηλαδή ο βαθμός κατά τον οποίο εξαρτάται από τις εισαγωγές, ήταν 42% το 2012 σε σύγκριση με μέσο όρο 53% στην Ε.Ε.

econews

Σχόλια