Χημικά Συρίας: κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Greenpeace, καθησυχαστικός ο Βενιζέλος

0
10

«Τα χημικά όπλα δεν έχουν καμία θέση στον πλανήτη. Στην περίπτωση των χημικών της Συρίας, η καταστροφή πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τη θαλάσσια ζωή και την ανθρώπινη υγεία. Η διαφάνεια και η ενημέρωση είναι τα μόνα όπλα που μπορούν να διαλύσουν την ανασφάλεια και ανησυχία που απλώνεται στους πολίτες. Και αυτό πρέπει να διασφαλιστεί από την ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ Greenpeace.

Στη Συρία, με δεδομένη τη ρευστότητα της εμπόλεμης κατάστασης και τη στάση της κυβέρνησης, η απομάκρυνση και καταστροφή των χημικών όπλων είναι απαραίτητες. Μεγάλες ανησυχίες όμως γεννά και η τύχη τους μετά την απομάκρυνση, αφού δεν υπάρχει ούτε ιδανική ούτε καθαρή λύση.

Σύμφωνα με τους Όρους της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα η ακριβής σύνθεση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας παραμένει εμπιστευτική. Εκτιμήσεις αναφέρονται σε περισσότερους από 300 τόνους χημικών που θα πάνε για υδρόλυση και θα παράγουν ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες (λιγότερο τοξικών) παραπροϊόντων τα οποία, με τη σειρά τους, πρέπει να οδηγηθούν σε θερμική επεξεργασία. Η υδρόλυση αποτελεί την λιγότερο «κακή» διαθέσιμη τεχνολογία. Δεν αντιβαίνει τη Σύμβαση του Λονδίνου, σκοπός της οποίας είναι η πρόληψη ζημίας στο θαλάσσιο περιβάλλον. Οι ποσότητες και οι τελικοί αποδέκτες δεν έχουν γνωστοποιηθεί.

Το γεγονός ότι η μόνη κατάλληλη μονάδα για την υδρόλυση χημικών όπλων είναι εγκατεστημένη σε πλοίο του αμερικανικού ναυτικού αυξάνει δικαιολογημένα το βαθμό ανησυχίας. Τονίζεται ότι σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται ενημέρωση του συνόλου των παράκτιων κοινοτήτων, οι οποίες πρέπει να συναινέσουν στην ανάληψη του σχετικού ρίσκου, όσο μικρό και να είναι αυτό.

Το εξαιρετικά επείγον της κατάστασης δεν αποτελεί δικαιολογία για την ουσιαστική απουσία ενημέρωσης από διεθνείς, διακρατικούς και εθνικούς φορείς και οργανισμούς. Μέχρι σήμερα, η ενημέρωση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης προς τις Περιφέρειες, τους Δήμους και τους πολίτες είναι ελλιπής και αναποτελεσματική. Δεν είναι καθόλου τυχαίες εξάλλου οι εντεινόμενες αντιδράσεις και η ανησυχία που απλώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

H Greenpeace καλεί τον Υπουργό Εξωτερικών (και με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης) να απαιτήσει και να διασφαλίσει ότι ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW) θα προχωρήσει με διαφάνεια, με απόλυτη ασφάλεια για τη θάλασσα και την ανθρώπινη ζωή και τηρώντας τη διεθνή νομοθεσία στην απομάκρυνση και καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας.

Επίσης, θα παράσχει έγκαιρη και τακτική ενημέρωση για το θέμα προς τις κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων χωρών. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εξασφαλίσει την έγκυρη και συστηματική ενημέρωση των πολιτών και των εμπλεκόμενων φορέων (όπως περιφέρειες, ΟΤΑ, κοκ) και την προστασία του παράκτιου και θαλάσσιου χώρου.

—Στη Συρία

Εντωμεταξύ, μέχρι την Παρασκευή, τα χημικά όπλα της Συρίας φορτώνονταν ακόμα  δύο πλοία μεταφοράςστο λιμάνι της Λατάκειας. Είχαν γίνει περί τις τρεις με τέσσερις μεταφορτώσεις και αναμενόταν ο απόπλους τους εντός των επομένων ημερών προς το λιμάνι Τζόια Τάουρο της Ιταλίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με αντικείμενο την καταστροφή των χημικών της Συρίας.

Ο ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε μετά το πέρας της συνδρίασης ότι παρουσίασε στους εκπροσώπους των κομμάτων και στα άλλα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής «τις συντονισμένες και συνεχείς προσπάθειες που κάνουμε διπλωματικά, πολιτικά και τεχνικά, προκειμένου να διασφαλιστεί εμπράκτως ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το μεσογειακό θαλάσσιο περιβάλλον«.

«Γιατί υπάρχουν δεσμεύσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, γιατί υπάρχει ευθύνη του ίδιου του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων, γιατί έχουμε κινητοποιήσει με πολύ μεγάλη πίεση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί θα υπάρχουν παρατηρητές, γιατί υπάρχουν πολλά κράτη που εγγυώνται πως δεν υπάρχει πρόβλημα για τη Μεσόγειο, κράτη όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Νορβηγία και, βέβαια, οι Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν και την κεντρική διαχείριση του ζητήματος» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

«Θέλουμε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των άλλων μεσογειακών χωρών, που θα θέλαμε να είναι πιο δυναμικά κοντά μας. Αλλά ακόμη και μόνη της η Ελλάδα καταβάλλει όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται στο όνομα του ελληνικού λαού και θα έχουμε όλες τις εγγυήσεις που πρέπει για τον ανεκτίμητο πλούτο της Μεσογείου» κατέληξε σχετικά.

—Η απάντηση Αρσένη

«Μετά από πέντε ολόκληρες εβδομάδες σιωπής και αδράνειας, η κυβέρνηση υποχώρησε στην κοινωνική πίεση και μίλησε για την καταστροφή των χημικών της Συρίας, αλλά και πάλι με ασάφεια και χωρίς τίποτα το απτό αναφορικά με τις ενέργειές της αλλά και τις εγγυήσεις για την προστασία των πολιτών από τυχόν μόλυνση», τόνισε νίζει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης.

Με αφορμή τις ανακοινώσεις του κ. Βενιζέλου για την καταστροφή των χημικών, μετά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, δήλωσε:

«Φαίνεται ότι ο κ. Βενιζέλος, υπό τη σθεναρή πίεση των πολιτών, αναγκάστηκε να δώσει επιτέλους κάποιες γενικόλογες εξηγήσεις χωρίς να γίνει σε κανένα σημείο συγκεκριμένος ούτε αναφορικά με το τι έπραξε η κυβέρνηση, ούτε σε σχέση με το πώς θα αποτραπεί η καταστροφή των χημικών ανοικτά της Κρήτης και η τυχόν θαλάσσια ρύπανση. Και όλα αυτά ενώ αγνοείται το ‘στίγμα’ του αμερικανικού πλοίου που έχει αναλάβει τη διαδικασία της καταστροφής των χημικών. Για ακόμη μια φορά δεν απαντά σε καίρια ερωτήματα που επιμένουν να θέτουν οι πολίτες:

*Πού θα γίνει τελικά η καταστροφή των χημικών;

*Πού βρίσκεται σήμερα το πλοίο που έχει αναλάβει την εξουδετέρωση του οπλοστασίου;
*Θα οριστούν ανεξάρτητοι παρατηρητές από την Ελλάδα;
*Ισχύει ότι μέρος των χημικών θα εξουδετερωθεί εν πλω με υδρόλυση; Τι απαντά η κυβέρνηση στις ενστάσεις της επιστημονικής κοινότητας για την επάρκεια της μεθόδου;
*Τι θα γίνει με τα απόβλητα που θα προκύψουν από την εξουδετέρωση των χημικών;«Τύποις η ενημέρωση έγινε, τώρα είναι καιρός να γίνει και ουσιαστικά» κατέληξε ο κ. Αρσένης.

Σχόλια