Κίνα και ΗΠΑ ενωμένες κατά της κλιματικής αλλαγής

0
12

kina-hpa-kata-tis-klimatikis-allagis 111967Οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του περιβάλλοντος, Κίνα και ΗΠΑ, ανακοίνωσαν την απόφασή τους να συνεργαστούν στενότερα για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

“Σημαντική προσπάθεια και πόρους για να εξασφαλίσουν συγκεκριμένα αποτελέσματα” δεσμεύτηκαν να αφιερώσουν μέσα στους επόμενους μήνες οι δύο χώρες. Τα προσεχή μέτρα περιλαμβάνουν τη μείωση των εκπομπών από τα αυτοκίνητα και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων, ενώ συμφώνησαν να ανταλλάσσουν πληροφορίες γύρω από τα σχέδιά τους για μείωση της παραγωγής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μετά από το 2020.

Η συμφωνία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψης του αμερικανού υπουργού εξωτερικών, Τζον Κέρι στο Πεκίνο. Ο ίδιος δήλωσε ότι “πρόκειται για μια μοναδική προσπάθεια συνεργασίας της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών και έχουμε ελπίδες ότι θα βοηθήσει να δώσουμε ένα παράδειγμα διεθνούς ηγετικής ικανότητας και σοβαρότητας ενόψει των κλιματικών διαπραγματεύσεων του 2015”.

Ο Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη νοτιοανατολική Ασία, ασχολήθηκε κυρίως με θέματα κλιματικής αλλαγής και δεν δίστασε να τη χαρακτηρίσει “ίσως το πιο τρομακτικό όπλο μαζικής καταστροφής”. Από την Ινδονησία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προειδοποίησε ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση, τονίζοντας ότι δεν απειλείται μόνο το περιβάλλον, αλλά και η παγκόσμια οικονομία.

econews

Σχόλια