Εγκαταλειμμένα οχήματα: μεγάλο πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη

0
28

Ειδικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για την καταγραφή και απόσυρση όλων των εγκαταλειμμένων οχημάτων εφαρμόζεται από την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014 στις πέντε Δημοτικές Κοινότητες και την Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας.

Το φαινόμενο των διάσπαρτων εγκαταλειμμένων οχημάτων έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και λόγω της οικονομικής κατάστασης  (τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιστρα), φθορών ή μηχανολογικών προβλημάτων που οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να διεκπεραιώσουν.

Το μέγεθος του προβλήματος αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα:

-το  2011 επικολλήθηκε το ειδικό ειδοποιητήριο-υπηρεσιακό αυτοκόλλητο σε 1485 οχήματα εκ των οποίων 187  δίκυκλα, 3 τρέιλερ και 4 τροχόσπιτα. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 579 αποσύρσεις σε 450 οχήματα, 128 δίκυκλα και 1 τροχόσπιτο.

-το 2012 έγιναν συνολικά επικολλήσεις σε 1224 οχήματα, 168  δίκυκλα, 1 τρίκυκλο, 11 τρέιλερ, 2 τροχόσπιτα, 2 βάρκες, 2 καντίνες,  1 (ένα) κάρο και 1 μηχάνημα έργων (εκτοξευτήρα σοβά). Απομακρύνθηκαν 261 οχήματα, 65 δίκυκλα, 1 βάρκα και 1 μηχάνημα έργων.

-το 2013 έγιναν επικολλήσεις σε 1256 οχήματα και δίκυκλα και αποσύρθηκαν 200 οχήματα, 55 δίκυκλα, μία βάρκα και 1 τρέιλερ.

Τα εγκαταλειμμένα οχήματα αποτελούν εστία μόλυνσης λόγω μακράς ακινησίας, καταλαμβάνουν πολύτιμες θέσεις στάθμευσης ενώ συχνά παρεμποδίζουν την κυκλοφορία οχημάτων έκτακτης ανάγκης (απορριμματοφόρα, πυροσβεστικά, ασθενοφόρα) και αποτελούν την αιτία για την πρόκληση ατυχημάτων για διερχόμενους πεζούς και οδηγούς.

Η αρνητική εικόνα που παρουσιάζεται στον αστικό χώρο, όπου οι δρόμοι μετατρέπονται σε «νεκροταφεία» αυτοκινήτων κοντά σε σημεία τουριστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος δεν αρμόζει στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής κ. Θανάσης Παππάς σημειώνοντας ότι «για την καθημερινότητα των δημοτών, για την διευκόλυνση της στάθμευσης, της λειτουργικότητας της κίνησης και για την εξάλειψη κάθε εστίας ρύπανσης εφαρμόζουμε ένα νέο στοχευμένο πρόγραμμα άμεσης αντιμετώπισης ώστε να υπάρχουν σύντομα αποτελέσματα χωρίς κουφάρια με  εγκαταλειμμένα οχήματα στους δρόμους και στις γειτονιές του δήμου».

Επιπλέον πρόσθεσε: « η ενεργοποίηση και η ευαισθητοποίηση παράλληλα με την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων είναι απαραίτητη. Έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες για την πιστή εφαρμογή του προγράμματος πάντα όμως σε πνεύμα κοινωνικής ευαισθησίας και συνεργασίας με τους δημότες. Ζητάμε την συμμετοχή τους για την εξάλειψη του φαινομένου ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να απελευθερωθούν χώροι στάθμευσης και άλλοι λειτουργικοί χώροι στην πόλη και να αποδοθούν σε αναγκαίες χρήσεις».

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του ειδικού προγράμματος του Δήμου Θεσσαλονίκης καλούνται όσοι δημότες έχουν οχήματα προς απόσυρση να ακολουθήσουν άμεσα την διαδικασία μέσω των πιστοποιημένων Εταιρειών Ανακύκλωσης Αυτοκινήτων.  Όσοι έχουν παραδώσει τις πινακίδες Κυκλοφορίας ή έχουν κάνει δήλωση ακινησίας οχήματος, να ακολουθήσουν την διαδικασία που προβλέπει η υπεύθυνη δήλωση που έχουν καταθέσει ότι δηλαδή το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο. Επιπλέον όσοι δημότες εντοπίζουν εγκαταλειμμένα οχήματα μπορούν να τα δηλώσουν μέσω των e-mail: info@thessaloniki.gr  και kathariotita@thessaloniki.gr ή στα Γραφεία Καθαριότητας Δημοτικών Κοινοτήτων.

Σχόλια