Ρομπότ «οικοδόμοι» από επιστήμονες του Χάρβαρντ η λύση για μελλοντικές αποικίες στον Άρη

0
36

Μια ομάδα ρομπότ που αυτο-οργανώνονται για να δημιουργήσουν ποικίλες κατασκευές χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, εμπνεόμενοι από τους τερμίτες.

Το μόνο που χρειάζονται τα ρομποτάκια, που ονομάζονται Termes, είναι μια γενική εικόνα για το έργο που πρέπει να ολοκληρώσουν και βάσει αυτής εκτελούν τις απαραίτητες εργασίες μόνα τους, χωρίς να υπακούν σε εντολές.

Χρησιμοποιώντας αισθητήρες τα ρομποτάκια κατασκευάζουν πύργους, κάστρα και πυραμίδες από τούβλα, ενώ φτιάχνουν ακόμα και σκάλες για να αποκτήσουν πρόσβαση στα ψηλότερα σημεία.

Τα ρομπότ ακολουθούν κάποιες απλές οδηγίες ώστε να εργάζονται με αυτονομία. Το εντυπωσιακό είναι ότι αν και λειτουργούν ομαδικά για την υλοποίηση ενός κοινού στόχου, δεν γνωρίζουν συγκεκριμένα τις εργασίες που επιτελούν τα υπόλοιπα ρομπότ της ομάδας.

Αν ένα ρομποτάκι χαλάσει τα υπόλοιπα δεν επηρεάζονται και το έργο θα υλοποιείται κανονικά παρά την απώλεια.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, οι επιστήμονες του Χάρβαρντ έδωσαν στα Termes δυο βασικούς τύπους οδηγιών: α) κάποιους κανόνες που ισχύουν για οποιαδήποτε δομή φτιάχνουν και β) «κανόνες κυκλοφορίας» που αντιστοιχούν στην εκάστοτε δομή.

Κι όμως, διαθέτοντας ελάχιστες οδηγίες τα ρομποτάκια ξέρουν πότε πρέπει να σηκώσουν ένα τούβλο, που πρέπει να το τοποθετήσουν, πώς να αποφύγουν συγκρούσεις και πώς να ανέβουν σε υψηλότερο επίπεδο.

Παρά το γεγονός ότι οι ρομποτικοί τερμίτες έχουν μήκος μόλις 15 εκατοστά, οι κατασκευές που μπορούν να φτιάξουν είναι εκπληκτικές.

Μελλοντικά, παρόμοιες αυτόνομες μηχανές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή υποδομών σε σημεία επικίνδυνα για τους ανθρώπους και συγκεκριμένα για την κατασκευή καταφυγίων μετά από σεισμούς ή τη δημιουργία οικοτόπων κάτω από το νερό ή ακόμα και σε άλλους πλανήτες.

Οι επιστήμονες πάντα εντυπωσιάζονταν από τους τερμίτες. Χιλιάδες έντομα συνεργάζονται για την κατασκευή ενός πύργου ύψους ως και 2,5 μέτρων, ο οποίος λειτουργεί ως κλιματιστικό για τη φωλιά τους. Κάθε πύργος στο εσωτερικό του είναι γεμάτος άξονες και σήραγγες.

«Η βασική έμπνευση από τους τερμίτες είναι ότι ένα περίπλοκο έργο μπορεί να γίνει συλλογικά χωρίς επόπτη και χωρίς καθένας να συζητά για το τι ακριβώς κάνει αλλά απλά να μεταβάλλει το περιβάλλον», δήλωσε ο Δρ. Radhika Nagpal από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

econews

Σχόλια