"Γιγάντιος θόλος" ψυχρών ρευμάτων καλύπτει τις ανατολικές ΗΠΑ – 22 νεκροί (upd)

0
5

Συνεχίζονται τα ακραία κλιματικά φαινόμενα στις Ηνωμένες Πολιτείες το φετινό χειμώνα. Μετά την πολική δίνη των προηγουμένων εβδομάδων, οι ανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ δοκιμάζονται από μια σφοδρή χιονοθύελλα που πρώτα πέρασε από το νότο και συγκεκριμένα τις Πολιτείες Τζόρτζια, Νότια Καρολίνα και Βόρεια Καρολίνα.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, σχεδόν 800.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ιδιαίτερα στις νοτιοανατολικές αμερικανικές πολιτείες.

Η σφοδρή χιονοθύελλα που πλήττει από χθες τις ΗΠΑ έφτασε και στην ανατολική ακτή, αφού πέρασε από τις νότιες πολιτείες, αφήνοντας πίσω της τουλάχιστον 22 νεκρούς οι περισσότεροι σε τροχαία δυστυχήματα, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Ουάσιγκτον καλύφθηκε από χιόνι ύψους 40 εκατοστών με συνέπεια σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, και καταστήματα να παραμείνουν στην πλειονότητά τους κλειστά και οι δημόσιες συγκοινωνίες να παραλύσουν.

Οι αμερικανοί μετεωρολόγοι (ΝWS) κάνουν λόγο για σχηματισμό ενός «γιγάντιου θόλου» ρευμάτων ψυχρού αέρα που προέρχονται από την Αρκτική, ο οποίος προκαλεί την «παγωμένη καταιγίδα» που πλήττει τη χώρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ οι συγκεντρώσεις πάγου θα ανέλθουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ τα φαινόμενα θα ενταθούν το Σαββατοκύριακο και θα επιμείνουν μέχρι την Τρίτη.

Σαρανταπέντε κομητείες της Τζόρτζια και της Νότιας Καρολίνα έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι η Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA) εγκατέστησε ένα εθνικό κέντρο συντονισμού στην Ουάσιγκτον, όπως και ένα περιφερειακό ανάλογο κέντρο στην Ατλάντα. Γεννήτριες, γεύματα, νερό και κουβέρτες θα διατίθενται προς τους πολίτες στην Ογκάστα της Τζόρτζια.

econews

Σχόλια