Νέα “διαστημική” μέθοδος απογραφής φαλαινών

0
15

falainaΔορυφορικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και ένα καλύτερο λογισμικό επεξεργασίας εικόνας για αυτόματο εντοπισμό των μεγάλων θηλαστικών που βρίσκονται στην επιφάνεια της θάλασσας ή σε μικρό βάθος, χρησιμοποιεί το σύστημα ανίχνευσης από το διάστημα, το οποίο πρότεινε η Βρετανική Ερευνητική Αποστολή στην Ανταρκτικής (British Antarctic Survey-BAS).

Στο πλαίσιο μιας δοκιμαστικής απογραφής ανοιχτά των ακτών της Αργεντινής, το αυτόματο σύστημα εντόπισε το 90% φαλαινών του είδους Eubalaena australis, που είχαν εντοπίσει οι επιστήμονες με το μάτι κοιτάζοντας τις φωτογραφίες.

Επιστήμονες κάνουν λόγο για τεράστια βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες προσπάθειες, η οποία θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η απογραφή της φάλαινας.

Η καταμέτρηση, σήμερα, γίνεται με πολύ παραδοσιακό τρόπο και το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο κατά πόσο ανταποκρίνεται πάντα στην πραγματικότητα. Συνήθως την απογραφή αναλαμβάνει ένας επιστήμονας, ο οποίος με ένα ζευγάρι κυάλια, προσπαθεί να εντοπίσει φάλαινες από ελικόπτερο ή από το κατάστρωμα ενός πλοίου.

Με τη νέα, προτεινόμενη μέθοδο, οι ερευνητές θα είναι σε θέση να παρακολουθήσουν πολλά περισσότερα είδη και σε άλλες τοποθεσίες. Θα μπορέσουν να πραγματοποιούν πλήρεις απογραφές πληθυσμών και μελλοντικά να παρακολουθούν την πορεία τους.

Οι επιστήμονες της ομάδας που πρότεινε το νέο σύστημα προειδοποίησαν ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες, καθώς η συγκεκριμένη δοκιμαστική καταγραφή έγινε σε ιδανικές συνθήκες.

Την ίδια ώρα, εννέα νεκρές φάλαινες δολοφόνοι (Όρκα) βρέθηκαν στις ακτές της Νέας Ζηλανδίας. Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο φαινόμενο μαζικού αποκλεισμού μελών αυτού του είδους φάλαινας στην ιστορία της χώρας και ενδεχομένως είναι ένα από τα δέκα μεγαλύτερα διεθνώς.

econews

Σχόλια