Κεφαλονιά: "καλημέρα" με σεισμό 4,7 Ρίχτερ – Τι γίνεται με τις ζημιές στα σπίτια

0
18

Ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (5:39) στην Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 5 χιλιόμετρα.

«Η μετασεισμική δραστηριότητα θα ακολουθήσει για αρκετό διάστημα με φθίνουσα πορεία βέβαια» δήλωσε στο ΑΠΕ ο διευθυντής του γεωδυναμικού ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σημειώνεται ότι πριν από δύο μέρες είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών 11 χλμ βορειοδυτικά του Αργοστολίου. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός με εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Ληξούρι.

—Τι γίνεται με τα κτήρια

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο γγ Συντονισμού Δ.Βαρτζόπουλος υπογράμμισε ότι ο κρατικός μηχανισμός καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να ξεκινήσει η αποκατάσταση των κατοικιών και των υποδομών, που επλήγησαν στο Ληξούρι και τη γύρω περιοχή.

Ο δευτεροβάθμιος έλεγχος των κτιρίων, τα οποία έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και μόλις ολοκληρωθεί -όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας- θα ακολουθήσει η διαδικασία επιδότησης των δικαιούχων.

Ειδικότερα, θα ξεκινήσει η επιδότηση του ενοικίου σε όσους αναζητήσουν άλλη κατοικία, καθώς επίσης θα γίνει και άμεση καταβολή χρημάτων σε όσους ιδιοκτήτες έχουν μικρές ζημιές στα σπίτια τους που εύκολα αποκαθίστανται, όπως για παράδειγμα οι στέγες.

Στην περίπτωση της εκταμίευσης ποσών επιδοτήσεων για την ανακαίνιση ή την αποκατάσταση σοβαρών ζημιών που απαιτούν μεγάλο χρόνο εργασιών, εξετάζεται η δυνατότητα απλούστευσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών προς όφελος των σεισμοπλήκτων.

Ο Δ. Βαρτζόπουλος πρόσθεσε ότι «το υπουργείο Υποδομών προχωρά στην αναζήτηση λύσεων στέγασης για αυτούς τους ανθρώπους, με τη δημιουργία οικίσκων».

Για τα θέμα της οικοσκευής που σε πολλά σπίτια έχει καταστραφεί, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού ανέφερε: «Έχει αποφασιστεί το εξής: Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν μη κατοικήσιμα σπίτια, άμεσα με την υποβολή του αποτελέσματος του πρωτοβαθμίου έλεγχου θα πάρουν μια προκαταβολή, ανάλογα με τα τετραγωνικά και τα μέλη της οικογένειας.

» Αυτό βεβαίως, μαζί με το εφάπαξ ποσό των 580 ευρώ. Εκείνοι των οποίων τα σπίτια είναι κατοικήσιμα, αλλά έχουν βλάβες στην οικοσκευή, με την υποβολή του αιτήματος θα υπάρξει άμεσος επιτόπιος έλεγχος από επιτροπές του δήμου ώστε να αποζημιωθούν».

Σχόλια