Φωτοβολταϊκά: ποια πρόταση δρομολογείται για το new deal – "Κούρεμα" και στα οικιακά

0
3

Πραγματοποιήθηκε χθες τελικά η συνάντηση του υφυπουργού ΠΕΚΑ και των εκπροσώπων των τραπεζών (Πειραιώς και Εθνικής) που έχουν χορηγήσει δάνεια σε παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει προωθείται η πρόταση των τραπεζών που προβλέπει τη «δωρεά» εσόδων τεσσάρων μηνών εκ μέρους των παραγωγών και μεσοσταθμική μείωση στις εγγυημένες τιμές της τάξης του 23%-25% έναντι 43% που προέβλεπε η πρόταση του ΥΠΕΚΑ.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες δίνουν περίοδο χάριτος και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων, ενώ το ΥΠΕΚΑ δίνει παράταση ως επτά χρόνια της σύμβασης πώλησης ενέργειας στο σύστημα και ενδεχομένως κάποιες φορολογικές ρυθμίσεις.

Το ΥΠΕΚΑ έθεσε στις τράπεζες και ζήτημα μείωσης των επιτοκίων δανεισμού, η οποία αποτελεί πάγιο αίτημα των παραγωγών, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες εμφανίστηκαν απρόθυμες για οριζόντιο κούρεμα του επιτοκίου σε όλες τις επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να συμβεί  κατά περίπτωση.

Τέλος, πιθανό είναι πλέον το σενάριο το «κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές να περιλάβει και τα μέχρι στιγμής «ανέγγιχτα» οικιακά φωτοβολταϊκά σε στέγες.

Σημειώνεται ότι αν δεν προχωρήσει το «new deal» ως το τέλος του μήνα, τότε σύμφωνα με απόφαση της ΡΑΕ το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ), σχεδόν θα διπλασιαστεί επιβαρύνοντας τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

econews

Σχόλια