Φωτοβολταϊκά: οι δεσμεύσεις προς τους παραγωγούς – "Πέφτει" ρευστό

0
1

Σε πληρωμές της παραγωγής Ιουνίου 2013 προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά προχώρησε χθες ο ΛΑΓΗΕ, ημέρα κινητοποίησης έξω από τα γραφεία του ΥΠΕΚΑ.

Πενταμελής αντιπροσωπεία των παραγωγών, αποτελούμενη από τους κκ. Σ. Λουμάκη, Πρόεδρο ΣΠΕΦ, Θ. Κουτσουπιά, Πρόεδρο ΕΣΑΦ, Σ. Τσολάκο, Πρόεδρο ΘΕΣΙΦ, Ε. Σμυρνιώτη και Δ. Ντάλλα συναντήθηκε χθες με τον υφυπουργό Ενέργειας κ. Παπαγεωργίου, τον Γενικό Γραμματέα κ. Μαθιουδάκη και τον Διευθυντή του Γραφείου Υφυπουργού κ. Μενδρινό.

Οι παραγωγοί έλαβαν τη δέσμευση ότι οι πληρωμές για την παραγωγή του Ιουνίου 2013 θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, ενώ η παραγωγή Ιουλίου 2013 θα έχει εξοφληθεί μέχρι τις 10 Μαρτίου. Αντίστοιχα, εκείνη του Αυγούστου 2013 μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Ως πρώτο βήμα ο ΛΑΓΗΕ έδωσε χθες εντολή στην Τράπεζα για εξόφληση 2.600 τιμολογίων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μηνός Ιουνίου 2013, πληρωτέου ποσού έως 4.000 Ευρώ.

—ΦΠΑ

Όσον αφορά στο θέμα της καταβολής στις Εφορίες ανείσπρακτου ΦΠΑ για τα τιμολόγια που εκδίδονται στο όνομα του ΛΑΓΗΕ, οι παραγωγοί εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους, αφού η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες. Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ δεσμεύτηκε να το προωθήσει εκ νέου όσο περισσότερο γίνεται σε συνεργασία και με το Υπ. Οικονομικών.

—Φορολογική ενημερότητα

Φλέγον θέμα που επίσης «πνίγει» τους παραγωγούς είναι η υποχρέωση τους να προσκομίζουν κάθε μήνα φορολογική ενημερότητα στον ΛΑΓΗΕ για να δικαιούνται πληρωμών. Οι παραγωγοί ωστόσο δεν μπορούν λόγω των οφειλών του ΛΑΓΗΕ να την εξασφαλίσουν, αφού υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη τους στην εφορία. Επιπλέον τα ταμειακά προβλήματα του ΛΑΓΗΕ δεν επιτρέπουν ούτε την εμπρόθεσμη εξυπηρέτηση ενημεροτήτων με παρακράτηση ΔΟΥ, οπότε οι παραγωγοί καταλήγουν χωρίς να φταίνε να πληρώνουν και πρόστιμα πέραν της ολικής απώλειας ενημερότητας. Ζητήθηκε λοιπόν να απαλλαγεί με άμεση νομοθετική ρύθμιση ο ΛΑΓΗΕ, για κατάλληλο χρονικά διάστημα και μέχρι να εξισορροπηθούν οι πληρωμές του, από την υποχρέωση να ζητάει φορολογική ενημερότητα από τους παραγωγούς για τις πληρωμές. Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ βρήκε εύλογο το αίτημα το οποίο και θα προωθήσει, σε συνέχεια και επίσημης επιστολής του ΣΠΕΦ προς το αρμόδιο Υπ. Οικονομικών.

—Επιτόκια δανεισμού

Στο θέμα των επιτοκίων -τα οποία οι παραγωγοί χαρακτηρίζουν ως «ληστρικά»– της τάξης του 10% που καταβάλλουν στις δανείστριες τράπεζες πλέον των υπερημεριών για τις καθυστερήσεις του ΛΑΓΗΕ και παρά το οριζόντιο χαράτσι της εισφοράς του ν. 4093 που τους έχει εδώ και ενάμιση χρόνο επιβληθεί, οι παραγωγοί υπογράμμισαν ότι οι τράπεζες δεν έχουν κάνει κανένα βήμα πίσω.

Αναφέρθηκαν μάλιστα από τους παραγωγούς συγκεκριμένα παραδείγματα τραπεζών που διαλύθηκαν-συγχωνεύτηκαν στο μεσοδιάστημα (Probank, ATE leasing κ.α.) αλλά οι νέες διοικήσεις τους συνεχίζουν απρόσκοπτα την «παλαιά ληστρική κοστολογική πολιτική» σαν μην συμβαίνει τίποτα.

«Ο πόλεμος είναι μπροστά. Δεν πήραμε τις απαντήσεις που θέλαμε ωστόσο αποσπάσαμε κάποιες δεσμεύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΕΣΑΦ), Θωμάς Κουτσουπιάς καλώντας τους αγρότες να εντείνουν τις πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση το επόμενο κρίσιμο διάστημα για τις οικογενειακές τους εκμεταλλεύσεις.

Οι παραγωγοί στην ανοικτή ενημέρωση-συζήτηση που ακολούθησε στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου, δεσμεύτηκαν να επανακάμψουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας (όπως έγινε δύο φορές και το περασμένο Φθινόπωρο άλλωστε) αν οι παραπάνω δεσμεύσεις κινδυνεύσουν να μην υλοποιηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συγκέντρωση συμμετείχαν πάνω από 1000 άτομα.

—Επιστολή ΠΟΣΠΗΕΦ σε Σαμαρά

Εντωμεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ) -η οποία σημειωτέον δεν συμμετείχε στη χθεσινή κινητοποίηση– απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ζητώντας την παρέμβασή του αναφορικά με το θέμα της στάσης πληρωμών από το ΛΑΓΗΕ, αλλά και των γενικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Η ομοσπονδία ζητά μάλιστα την επίλυση των ζητημάτων των παραγωγών πριν «η καταστροφή τους που έχει ήδη αρχίσει γίνει μη αντιστρέψιμη, με ότι αρνητικό αυτό θα συνεπάγεται για το κύρος της χώρας και την εθνική οικονομία μας» και κάνει λόγο για «συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης» των παραγωγών.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Μετά την τελευταία συνάντηση που είχαμε μαζί σας και την θετική σας τοποθέτηση απέναντι στο σοβαρό πρόβλημα των χιλιάδων μικροπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, θεωρούσαμε δεδομένο ότι η προσωπική σας δέσμευση και εντολή προς τον υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Παπαγεωργίου για τη λήψη άμεσων μέτρων προς επίλυση του προβλήματος της στάσης πληρωμών από πλευράς ΛΑΓΗΕ και της προστασίας των παραγωγών από οποιοδήποτε μέτρο σχετικό με μειώσεις εγγυημένων τιμών ή άλλου είδους αναδρομικές περικοπές, θα απέδιδε άμεσα και απτά αποτελέσματα.

Δυστυχώς, διαψεύσθηκαν και οι τελευταίες ελπίδες μας αφού τρεις μήνες μετά όχι μόνο δεν έχει ληφθεί κάποιο μέτρο από πλευράς αρμόδιου υπουργείου για την επίλυση των προβλημάτων, αλλά αντίθετα υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια οριστικής εξόντωσής τους.

Η εσκεμμένη και προσχεδιασμένη απραξία του κ. Παπαγεωργίου έχει οδηγήσει 13.000 περίπου επιχειρήσεις, στη συντριπτική τους πλειοψηφία πολύ μικρές, στην οικονομική καταστροφή αφού πλέον βρίσκονται αντιμέτωπες από τη μια πλευρά με το τραπεζικό σύστημα που συνεχίζει να απαιτεί υψηλούς τόκους και επιπλέον τόκους υπερημερίας και από την άλλη με το ίδιο το κράτος που απαιτεί την καταβολή  ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος για έσοδα που ουδέποτε εισπράχθηκαν.

Κύριε πρωθυπουργέ,
με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε, ως ο κορυφαίος θεσμικός πολιτικός παράγοντας αυτής της χώρας, την παρέμβασή σας, για μια ακόμη φορά, για την επίλυση του προβλήματος των επιχειρήσεων αυτών πριν η καταστροφή τους που έχει ήδη αρχίσει γίνει μη αντιστρέψιμη, με ότι αρνητικό αυτό θα συνεπάγεται για το κύρος της χώρας και την εθνική οικονομία μας.»

econews

Σχόλια