Παλιρροϊκή ενέργεια σε λιμνοθάλασσα στην Ουαλία από την Tidal Lagoon Power

0
57

Μια βρετανική εταιρεία κατέθεσε αίτηση για την κατασκευή της πρώτης μονάδας που παράγει παλιρροϊκή ενέργεια από την πλημμυρίδα και την άμπωτη των υδάτων σε λιμνοθάλασσα.

Η τοποθεσία βρίσκεται στον Κόλπο του Σουόνσι στη νότια Ουαλία, όπου -εφόσον προχωρήσει το έργο- η ανανεώσιμη, παλιρροϊκή ενέργεια θα τροφοδοτήσει 120.000 κατοικίες καλύπτοντας το 9% των ενεργειακών αναγκών της Ουαλίας.

Την αίτηση που κατέθεσε η Tidal Lagoon Power θα εξετάσει η αρμόδια αρχή ενεργειακού σχεδιασμού της Βρετανίας.

Το έργο μπορεί να φτάσει σε εγκατεστημένη ισχύ τα 320 Μεγαβάτ όταν τα εαρινά παλιρροϊκά κύματα αυξάνουν τον όγκο του νερού. Με μέσο υδάτινο μέτωπο ύψους 4,5 μέτρων, η παραγόμενη ισχύς μπορεί να φτάσει τα 240 Μεγαβάτ.

“Η Βρετανία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο παλιρροϊκό μέτωπο παγκοσμίως και με την αίτησή μας θέλουμε να δείξουμε ότι αυτός ο πόρος μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης με τρόπο οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά ωφέλιμο” δήλωσε ο Μαρκ Σόρροκ, διευθύνων σύμβουλος της Tidal Lagoon Power.

Το έργο προϋπολογισμού περί το ένα εκατομμύριο Ευρώ περιλαμβάνει την κατασκευή ενός υδατοφράγματος μήκους 9,5 χιλιομέτρων κοντά στο λιμάνι του Σουόνσι, το οποίο θα περικλείσει μια περιοχή επιφάνειας 11,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Όταν κατεβαίνει η άμπωτη, δημιουργείται διαφορά στα επίπεδα των υδάτων εντός και εκτός της λιμνοθάλασσας. Το νερό τότε θα περνάει από γεννήτριες παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια. Αντίστοιχα, κατά την πλημμυρίδα θα παράγεται ενέργεια καθώς το νερό θα γεμίζει τη λιμνοθάλασσα.

Εάν το σχέδιο εγκριθεί, η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει στις αρχές του 2015 και η σύνδεσή του με το δίκτυο θα ολοκληρωθεί το 2018.

Η Βρετανία επενδύει στις ΑΠΕ, αλλά και στα πυρηνικά, για να πετύχει τους κλιματικούς στόχους του 2020.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ωκεάνια και παλιρροϊκή ενέργεια μπορούν να καλύψουν το 20% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και ευελπιστεί στην εγκατάσταση ισχύος 200-300 Μεγαβάτ ως το 2020.

Η Σκωτία έχει ήδη δώσει το “πράσινο” φως για ένα έργο παλιρροϊκής ενέργειας ισχύος 96 Μεγαβάτ στο στενό Pentland Firth που χωρίζει τα νησιά Όρκνεϋ από την “ηπειρωτική” χώρα.

econews

Σχόλια