Συσκευή επιτρέπει στους πνεύμονες να αναπνέουν έξω από το σώμα (video)

0
7

Μια επαναστατική τεχνολογία που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τη διαδικασία της διατήρησης οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση ανέπτυξε η εταιρεία TransMedics.

Πρόκειται για μια πειραματική συσκευή που ονομάζεται Σύστημα Φροντίδας Οργάνων (Organ Care System – OCS) και στην ουσία επιτρέπει στους πνεύμονες να αναπνέουν ενώ έχουν αφαιρεθεί από τον δωρητή και μεταφέρονται για να μεταμοσχευθούν στο σώμα του δέκτη.

Κανονικά τα όργανα που προορίζονται για μεταμόσχευση διατηρούνται σε ένα κιβώτιο με πάγο, ωστόσο, όπως δήλωσε ο Δρ. Abbas Ardehali από το ιατρικό κέντρο Ronald Reagan UCLA, αυτός δεν είναι ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς των ευαίσθητων οργάνων που θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή κάποιου ανθρώπου.

Αντίθετα, μόλις οι πνεύμονες τοποθετηθούν στην πρωτοποριακή συσκευή OCS επανέρχονται, θερμαίνονται και αρχίζουν να αναπνέουν, καθώς τους χορηγείται οξυγόνο και ένα ειδικό διάλυμα ενισχυμένο με ερυθρά αιμοσφαίρια.

Αν και η συσκευή βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο στις ΗΠΑ, τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι επιτυγχάνει σημαντικές βελτιώσεις στη διαδικασία της μεταμόσχευσης πνευμόνων.

Η πρώτη μεταμόσχευση με τη χρήση της συσκευής που επιτρέπει στους πνεύμονες να αναπνέουν πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2012 σε έναν 57χρονο άνδρα, ο οποίος είναι πολύ καλά την υγεία του και όπως δήλωσε κατάφερε να αναρρώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το χειρουργείο.

econews

Σχόλια