Ζωντανά κύτταρα στον εκτυπωτή – Block Cell Printing

0
21

Μια τεχνολογία εκτύπωσης ζωντανών κυττάρων με την ονομασία BlocC (Block Cell Printing) ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες του Μεθοδιστικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Χιούστον.

Η νέα τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία εγκεφαλικών κυττάρων κατάλληλων για εργαστηριακά πειράματα, για την μελέτη των καρκινικών κυττάρων ή για ανοσολογικές μελέτες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης (που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS),  εξειδικευμένο σε θέματα νανοϊατρικής επιστήμονα,  Λιντόνγκ Τσιν, η νέα τεχνική διασφαλίζει τη λειτουργικότητα των κυττάρων σε αντίθεση με άλλες τεχνικές εκτύπωσης βιολογικού υλικού όπου μεγάλο ποσοστό των κυττάρων (50-80%) είτε υπόκεινται βλάβες είτε νεκρώνονται.

Η νέα τεχνική διασφαλίζει τόσο την ταχύτητα της εκτύπωσης καθώς η κάθε κυτταρική «συστοιχία» μπορεί να ολοκληρωθεί σε μισή ώρα με τα κύτταρα να βρίσκονται σε απόσταση πέντε μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου) μεταξύ τους, όσο και τη δυνατότητα εκτύπωσης κυττάρων διαφορετικού τύπου.

Το σχήμα της εκτύπωσης καθορίζεται από «ικριώματα» σιλικόνης.

Οι εφαρμογές της εκτύπωσης κυττάρων ποικίλου από την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και την αναγέννηση ιστών ως την κυτταρική επικοινωνία. Το κόστος των εκτυπωτών κυμαίνεται από 10.000 έως 200.000 δολάρια, ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

Μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι δεν μπορεί να εκτυπώσει διαδοχικά στρώματα κυττάρων το ένα πάνω στο άλλο, να κάνει δηλαδή τρισδιάστατη εκτύπωση.

Αυτό δηλαδή που έκαναν μόλις πρόσφατα Σουηδοί επιστήμονες, οι οποίοι εκτύπωσαν κομμάτι της πυέλου (λεκάνης) μιας 15χρονης που έπασχε από καρκίνο στα οστά επιτυγχάνοντας να «σηκώσουν» τη νεαρή από το αναπηρικό καροτσάκι.

econews

Σχόλια