Ισλανδία: Υδροηλεκτρική ενέργεια απειλεί άθικτα τοπία

0
10

icelandΗ πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση της Ισλανδίας φαίνεται να δίνει προτεραιότητα σε σχέδια για την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών, εις βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος.

Φράγματα ποταμών, νέοι δρόμοι και τεχνητές δεξαμενές θα πλήξουν το Thjorsarver, εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών. Πρόκειται για περιοχή με πολλούς υδροβιότοπους, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο θα υποστούν ανεπανόρθωτες ζημιές. Η ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτήσει χυτήρια αλουμινίου.

“Εάν μπουν σε αυτήν την περιοχή, δεν θα υπάρχει τρόπος να αποτρέψουμε την πλήρη καταστροφή των υδροβιότοπων«, είπε στους New York Times ο Arni Finnsson, πρόεδρος του Iceland Nature Conservation Association. Η εφημερίδα, μάλιστα, προτείνει την Ισλανδία ως ιδανικό προορισμό για επίσκεψη το 2014, καθώς είναι αμφίβολο σε ποια κατάσταση θα βρουν οι ταξιδιώτες αργότερα τα “θαύματα” της φύσης.

Η οργάνωση World Watch Europe τονίζει ότι η σημερινή διοίκηση επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση, με την απόφαση να συγχωνεύσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος με το Υπουργείο Αλιείας και Γεωργίας, δημιουργώντας έτσι μια σύγκρουση συμφερόντων στο πλαίσιο του θεσμού.

Δεν πρόκειται μόνο για άγρια μέρη απίστευτης ομορφιάς που αποτελούν ελκυστικούς προορισμούς για τουρίστες από όλο τον κόσμο, αλλά για σημαντικούς βιότοπους για αλεπούδες, πιγκουίνους και άλλα πτηνά, όπως και για άγρια άλογα.

econews

Σχόλια