Ινδία: Περιβαλλοντικό μπλόκο στο «μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό του κόσμου» κοντά στη λίμνη Σαμπχάρ

0
12

Τις ενστάσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων έχει εγείρει η σχεδιαζόμενη κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο από την κυβέρνηση της Ινδίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ινδία σκοπεύει να να κατασκευάσει το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο του κόσμου, ισχύος 4 Γιγαβάτ σε μια έκταση77 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ωστόσο, πέρα από τα οικονομικά εμπόδια που θέτει ένας προϋπολογισμός της τάξης των 4,4 δισ. δολαρίων, το έργο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων καθώς θα βρίσκεται πολύ κοντά στους υδροβιότοπους της αλμυρής λίμνης Σαμπχάρ, η οποία προστατεύεται από τη διεθνή συνθήκη Ραμσάρ για την προστασία των υγροτόπων.

Εκτός από τους υδροβιότοπους, οι περιβαλλοντιστές φοβούνται ότι το έργο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία που κατοικεί σε δεκάδες αυθαίρετους οικισμούς γύρω από τη λίμνη. Σημειώνεται ότι από τη λίμνη Σαμπχάρ προέρχεται το 9% της παραγωγής αλατιού στην Ινδία, ενώ αποτελεί στάση για φλαμίνγκο και άλλα μεταναστευτικά πουλιά από τη βόρεια Ασία.

Επίσης, οι νόμοι της Ινδίας απαγορεύουν την ανέγερση βιομηχανικών εγκαταστάσεων κοντά σε υδροβιότοπους, εκτός εάν ληφθούν εγκρίσεις από επτά αξιωματούχους και πέντε επιστήμονες και ειδικούς από οικολογικές οργανώσεις.

«Είναι πιθανό το έργο ηλιακής ενέργειας να χρειαστεί να συρρικνωθεί λόγω των υπαρχόντων οικισμών γύρω από τη λίμνη», αναγνώρισε ενεργειακός σύμβουλος μιας εκ των έξι εταιρειών της κοινοπραξίας.

«Δεν πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να προχωρήσουμε», δήλωσε στο Nature ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Κέντρου Επιστήμης και Περιβάλλοντος του Νέου Δελχί Τσάντρα Μπουσάν ο οποίος επικαλέστηκε και τεχνικές δυσκολίες.

«Η διοχέτευση 4.000MW σε ένα δίκτυο με διαρροές, με απώλειες της τάξης του 20%  και με το υπόλοιπο ρεύμα να καταλήγει στα αστικά κέντρα, δεν βγάζει νόημα», υποστήριξε και υπενθύμισε ότι κάτω από τους μισούς κατοίκους χωριών στην Ινδία έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

econews

Σχόλια