Φωτοβολταϊκά νέας γενιάς από το κέντρο CSEM στην Ελβετία

0
215

Μια νέα τεχνολογία στα φωτοβολταϊκά που βασίζεται στη χρήση φθηνότερων υλικών και στην εφαρμογή μεθόδων αποδοτικότερης εκμετάλλευσης της ηλιακής ακτινοβολίας αναπτύσσουν ερευνητές του Κέντρο Ηλεκτρονικής και Μικροτεχνικής στο Νεσατέλ της Ελβετίας (CSEM – The Swiss Center for Electronics and Microtechnology).

Όσον αφορά στα υλικά, στα νέα πάνελ χρησιμοποιείται περισσότερος χαλκός σε σχέση με άργυρο για την κατασκευή των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο φωτοβολταϊκό, επιλογή που μειώνει το κόστος παραγωγής κατά 5%.

Όσον αφορά στην αύξηση της αποδοτικότητας, αυτή επιτυγχάνεται σε ποσοστό 15% με τη χρήση ενός νανοστρώματος πυριτίου το οποίο αυξάνει την τάση κατά ίσο ποσοστό.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι το φωτοβολταϊκό νέας γενιάς όταν απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία θερμαίνεται μεν, αλλά η αποδοτικότητά του μειώνεται δύο φορές λιγότερο γρήγορα σε σύγκριση με τα συμβατικά φωτοβολταϊκά.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του euronews,  μετά την κατασκευή τα φωτοβολταϊκά πάνελ υποβάλλονται σε δοκιμές αντοχής. Συγκεκριμένα, έρχονται σε σύγκρουση με τεχνητό χαλάζι διαμέτρου τεσσάρων εκατοστών που εκτοξεύεται με ταχύτητα 27 μέτρων ανά δευτερόλεπτο ώστε να εντοπιστούν τυχόν ελαττώματα.

Η μέτρηση της αποδοτικότητας γίνεται με τη χρήση φωτεινών τραπεζιών που προσομοιώνουν την ηλιακή ακτινοβολία. «Με τις μετρήσεις μπορούμε να εντοπίσουμε κατασκευαστικά λάθη, ιδιαίτερα στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις» εξηγεί στο euronewsη Λωρ-Εμανουέλ Περέ, μέλος της ερευνητικής ομάδας του CSEM.

Επίσης, οι επιστήμονες αναπτύσσουν ένα φωτοβολταϊκό για στέγες, προορισμένο να ενταχθεί ομαλά στο αρχιτεκτονικό τοπίο, με το όνομα «ψημένος πηλός» (terracota) λόγω του χρώματός του.

Παρά την αλματώδη ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά καλύπτουν μόλις το 1,5% της συνολικής ζήτησης στην Ευρώπη. Αιτίες είναι η διαλείπουσα παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών, η μικρή ανάπτυξη φθηνών και αποδοτικών τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και το κόστος του εξοπλισμού.

Οι επιστήμονες του CSEM συνεργάζονται με εταιρείες του κλάδου ώστε να αναπτύξουν φθηνότερα και αποδοτικότερα φωτοβολταϊκά που θα τύχουν άμεσης διείσδυσης στην αγορά.

econews

Σχόλια