Απορρίμματα: 12 έργα ΣΔΙΤ σε εξέλιξη – Οι πυλώνες της στρατηγικής του ΥΠΕΚΑ

0
11

Κυβερνητικός στόχος είναι το 2016 να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία οι Mονάδες Διαχείρισης Αποβλήτων επισήμανε τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, στην ημερίδα με θέμα: «Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων και Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων» που διοργανώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τα Εθνικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων και Πρόληψης.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι, αυτήν τη στιγμή εξελίσσονται 12 διαφορετικά έργα ΣΔΙΤ σε όλη την Ελλάδα, που θα ξεπερνούν το 40% της επικράτειας και το 55% του πληθυσμού και πρόσθεσε: «Το στοίχημα όλων μας είναι από ουραγός της Ευρώπης, να γίνουμε ένα διεθνές θετικό παράδειγμα. Όχι μόνον διότι είναι ανεπίτρεπτο να απειλείται η Ελλάδα με καταδίκες και να απειλείται ο Έλληνας φορολογούμενος με πρόστιμα λόγω παράβασης της κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά γιατί η σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων είναι κομβικής σημασίας από κάθε άποψη».

Ο υπουργός σημείωσε ότι, ήδη εμφανίζονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια για ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα:

– Στην Πελοπόννησο, τη Δυτική Μακεδονία και τις Σέρρες υπάρχουν ήδη ανάδοχοι έργων.

– Το έργο της Δυτικής Μακεδονίας έλαβε διεθνή διάκριση από το περιοδικό «World Finance» ως το καλύτερο για το 2013 στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.

– Στην Περιφέρεια της Αττικής βρίσκεται στην τελική ευθεία η διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχων.

– Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήταν η τελευταία που εντάχθηκε στα έργα ΣΔΙΤ.

– Στην Περιφέρεια Ηπείρου το έργο εξελίσσεται γρήγορα και είναι θέμα λίγου χρόνου η ανάδειξη αναδόχου και εκεί.

—Τι είπε ο υπουργός

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης κατά το άνοιγμα των εργασιών της ημερίδας τη Δευτέρα είχε κάνει λόγο για «ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης της διαχείρισης των απορριμμάτων» και για ανάγκη για «πλήρη καινοτόμα εθνική και κοινωνική συστράτευση, ώστε τα απορρίμματα, από εκεί που αποτελούν μια απευκταία ιδέα ή περίπτωση, να αντιμετωπιστούν ως πλούτος που μπορεί να παράξει νέες θέσεις εργασίας αλλά και δώσει ευημερία στον τόπο μας».

«Ο νέος χωρικός σχεδιασμός του τόπου, η νέα αντίληψη για την προστασία του περιβάλλοντος, η βιωσιμότητα και η αειφορία μπορούν να αποτελέσουν το θεμέλιο για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας» πρόσθεσε ο κ. Μανιάτης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μανιάτης σημείωσε:

«Η ασφαλής διάθεση των επικίνδυνων αποβλήτων συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα που δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Ο τομέας της ανακύκλωσης απαιτεί σημαντική αναβάθμιση, εξυγίανση και τομές. Η παραγωγή στερεών αποβλήτων εξακολουθεί να αυξάνει, παρότι η οικονομική κρίση επιδρά ανασταλτικά στην παραγωγή επιμέρους ρευμάτων. Οι δράσεις για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων επαφίενται ακόμη στον εθελοντισμό ή ουσιαστικά εφαρμόζονται σε πιλοτική κλίμακα».

«Το πρόβλημα όμως των αποβλήτων δεν είναι μόνο το γόητρο και οι κυρώσεις, είναι πρωτίστως μέτρο του πολιτισμού και του καταναλωτικού μας μοντέλου, καθορίζει το ποιοτικό επίπεδο διαβίωσης των πολιτών, συνδέεται άρρηκτα με την υγιεινή και την περιβαλλοντική φροντίδα για τον τόπο μας. Είναι προφανές ότι δεν μας ικανοποιεί καθόλου η σημερινή εικόνα, που θεωρούμε ότι πρέπει να βελτιωθεί δραστικά».

«Ο περιβαλλοντικός τομέας θα είναι ο βασικός πυλώνας του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, που θα στηρίζεται στην παραγωγή νέου πλούτου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αποτελεί αναμφισβήτητη υποχρέωσή μας η κατάρτιση και η εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, που παίρνουν υπόψη ολόκληρο τον κύκλο ζωής των προϊόντων και των υλικών».

«Σε συνέργεια με τις αρχές του εθνικού προγράμματος πρόληψης τα βασικά χαρακτηριστικά του υπό διαβούλευση σήμερα εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων περιλαμβάνουν εξαετή χρονικό ορίζοντα προγραμματισμού έως το 2020, σχεδιασμό για 18 ρεύματα αποβλήτων επικίνδυνων και μη, αξιολόγηση της κατάστασης και καθορισμό αναγκών σε υποδομές και δίκτυα διαχείρισης».

«Επίσης προβλέπεται η κατάρτιση προγραμμάτων αποκατάστασης ρυπασμένων χώρων και προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης».

«Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων οδηγείται σε ένα βέλτιστο συνδυασμό των διαφόρων τεχνολογιών και μεθόδων και όχι σε μια μονοδιάστατη λύση, όπως φαίνεται και από τη θετική εμπειρία διαχείρισης στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες. Αποτελεί πρόκληση και στόχο για τη χώρα, να επενδύσει στους επιμέρους τομείς της διαχείρισης αποβλήτων, με έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, αλλά και τις υποδομές«.

«Οι πόροι κατασκευής των αναγκαίων υποδομών θα είναι δημόσιοι και ιδιωτικοί, ενώ η λειτουργία τους θα στηριχτεί στη συνεργασία δημόσιου τομέα, ιδιωτικού τομέα και Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πάντα αποτελεσματικό κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο».

«Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχει σημειωθεί πρόοδος στην ολοκλήρωση του προγράμματος εξάλειψης των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, στη δημιουργία υποδομών ασφαλούς τελικής διάθεσης που εξυπηρετούν άνω του 95% του πληθυσμού της χώρας, ενώ πλέον πρόσβαση σε συστήματα ανακύκλωσης έχει το 82% του πληθυσμού«.

econews

Σχόλια