Φωτοβολταϊκά: σε «μέτωπα» οι παραγωγοί – Σε δραματική κατάσταση η αγορά ενέργειας

0
15

Χωρισμένοι σε στρατόπεδα φαίνεται ότι είναι οι ενώσεις των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ενόψει της αυριανής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που οργανώνει ο ΣΠΕΦ έξω από το ΥΠΕΚΑ κι ενώ ο ΛΑΓΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για κατάρρευση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, εάν το ΥΠΕΚΑ δεν νομοθετήσει έως τα τέλη Φεβρουαρίου για την εξάλειψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ.

—Η κινητοποίηση του ΣΠΕΦ

Ο ΣΠΕΦ αναμένει μεγάλη συμμετοχή των παραγωγών στη συγκέντρωσή του , καθώς τη στήριξη και ενεργό συμμετοχή τους στην κινητοποίηση εξέφρασαν ο Ελληνικός Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΕΣΑΦ), ο Θεσσαλικός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Πάρκων (ΘΕΣΙΦ) και ο Σύλλογος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών Ηπείρου.

Οι παραγωγοί που θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της Τετάρτης στο ΥΠΕΚΑ ζητούν:

– Την άμεση εξόφληση της περυσινής παραγωγής Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου 2013,

– Την στο εξής συγκράτηση των καθυστερήσεων των πληρωμών στην αντιστοιχούσα στο έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ λογιστική υπερημερία των 4 μηνών και όχι των 7 – 8 που αναίτια υφίστανται τώρα, χρηματοδοτώντας έτσι τα ελλείμματα άλλων,

– Την άμεση δυνατότητα συμψηφισμού του ΦΠΑ των τιμολογίων τους με τα οφειλόμενα από ΛΑΓΗΕ και την απρόσκοπτη λήψη φορολογικής ενημερότητας,

– Την άμεση συμμετοχή των δανειστριών τραπεζών στο πρόβλημα με γενναίες μειώσεις επιτοκίων.

—Διαχωρίζει τη θέση της η ΠΟΣΠΗΕΦ

Τη μη συμμετοχή της στην αυριανή συγκέντρωση ανακοίνωσε η ΠΟΣΠΗΕΦ, ζητώντας παράλληλα από τον ΣΠΕΦ να προβεί σε ακύρωση της εν λόγω συγκέντρωσης και «να συνταχθεί με όλους του φορείς».

Παρότι τα αιτήματα της ΠΟΣΠΗΕΦ είναι λίγο ως πολύ κοινά με εκείνα των φορέων που θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, η ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει με το επιχείρημα ότι «μία συγκέντρωση που οργανώνει ένας σύλλογος από μόνος του, στη γενική συνέλευση του οποίου συμμετείχαν και ψήφισαν 130 άτομα δεν είναι δυνατό να έχει επιτυχία».

«Επιπλέον μπορεί να δημιουργήσει ψευδή εικόνα για το πλήθος των αγανακτισμένων παραγωγών κάτι το οποίο βολεύει τον κ. Παπαγεωργίου» προσθέτει η ΠΟΣΠΗΕΦ και ενημερώνει ότι «έχει ήδη αποστείλει πρόσκληση σε όλους τους φορείς των ΑΠΕ (του ΣΠΕΦ συμπεριλαμβανομένου) όπου τους καλεί να οργανώσουν όλοι μαζί μία δυναμική και μαζική κινητοποίηση, με μέγεθος ισάξιο του προβλήματός, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

—Επιστολή ΛΑΓΗΕ σε δραματικούς τόνους

Την ώρα που οι φορείς των φωτοβολταϊκών είναι χωρισμένοι σε μέτωπα, ο ΛΑΓΗΕ με επιστολή του προς τον Γιάννη Μανιάτη προειδοποιεί ότι εάν το ΥΠΕΚΑ δεν νομοθετήσει μέσα στο Φεβρουάριο του 2014, και δεν υλοποιήσει αποτελεσματικά μέτρα για τη σταδιακή εξάλειψη τουλογιστικού ελλείμματος ΑΠΕ μέχρι τέλους του 2014, και την άμεση, έστω και εν μέρει, αποκατάσταση της ρευστότητας των παραγωγών, όπως έχει ήδη δεσμευθεί, τότε ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα κινδυνεύει να καταρρεύσει (ως αποτέλεσμα των ελλειμμάτων και των επιθέσεων που δέχεται από παραγωγούς ΑΠΕ, στη δικαιολογημένη απελπισία τους), και μαζί με αυτόν και η Ελληνική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Παρότι κατανοεί τα τεράστια προβλήματα των παραγωγών, ο ΛΑΓΗΕ κατονομάζει ως αποκλειστικά υπεύθυνο για την ύπαρξη και εξέλιξη του λογιστικού ελλείμματος των ΑΠΕ το εκάστοτε ισχύον κανονιστικό και νομοθετικό πλαίσιο, που διαχρονικά εκτόξευσε την παραγωγή των φωτοβολταϊκών μακράν πέραν των στόχων που τέθηκαν για το 2014, διατηρώντας, όμως, τις αντίστοιχες εγγυημένες τιμές πώλησης ενέργειας, που έχουν θεσπιστεί με υπουργικές αποφάσεις, σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα (παρά τη δραστική μείωση, διαχρονικά, του κόστους εγκατάστασης) και χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ταυτόχρονα προϋπολογισμός αντίστοιχων πόρων για την ολοκληρωτική πληρωμή των παραγωγών αυτών.

Επίσης, επισημαίνει ότι παρά τις πολλαπλές ενημερώσεις του ΛΑΓΗΕ, της ΡΑΕκαι των παραγόντων της ίδιας της αγοράς, έχει καθυστερήσει σημαντικά η λήψη μέτρων προς μια αποτελεσματική λύση του ελλείμματος. «Ο ΛΑΓΗΕ δεν φέρει καμία ευθύνη για τα μέτρα που έχουν διαχρονικά αποφασισθεί και για το δημιουργηθέν έλλειμμα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τέλος ο ΛΑΓΗΕ υπογραμμίζει ότι τα μέτρα θα πρέπει να στοχεύουν όχι μόνο στην εξάλειψη του λογιστικού ελλείμματος μέχρι τέλους 2014, αλλά και στη σταδιακή εξάλειψη του ταμειακού ελλείμματος (ταμειακό έλλειμμα = λογιστικό έλλειμμα + οφειλές τρίτων, δηλαδή κατά κύριο λόγο οφειλές της ΔΕΗ) προς αποκατάσταση της ρευστότητας της αγοράς.

—Συνάντηση ΥΠΕΚΑ-Τραπεζών

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress τα επόμενα εικοσιτετράωρα επίκειται συνάντηση ΥΠΕΚΑ-Τραπεζών για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της τελικής πρότασης για το new deal.

Υπενθυμίζεται ότι Πειραιώς και Εθνική προτείνουν μια μεσοσταθμική μείωση 24%-26%, έναντι 43% που προτείνει το ΥΠΕΚΑ, με επιπλέον «δωρεά» εσόδων τεσσάρων μηνών από τους παραγωγούς.

Οι παραγωγοί από την πλευρά τους ζητούν από τις τράπεζες να μειώσουν οι ίδιες τα υψηλά όπως τα χαρακτηρίζουν επιτόκια δανεισμού.

econews

Σχόλια