Στη “μεταναστευτική” γκιλοτίνα η ενεργειακή διασύνδεση Ελβετίας-ΕΕ

0
7

Τη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών προκάλεσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έλαβε χώρα στην Ελβετία, σύμφωνα με το οποίο θα θεσπιστούν ποσοστώσεις στον αριθμό των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα μπορούν να μεταναστεύσουν στη χώρα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής δεν είχαν γνωστοποιηθεί στους Ελβετούς ψηφοφόρους προτού εκείνοι προσέλθουν στις κάλπες.

Δεδομένου ότι η ελεύθερη διακίνηση των ατόμων αποτελεί “ιερή” αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η απόφαση των Ελβετών αναμένεται να έχει άμεσες επιπτώσεις στην ενεργειακή διασύνδεση της χώρας τους με την Ευρώπη, αλλά και  στη συμμετοχή επιστημόνων από την Ελβετία στα ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και εκπαίδευσης.

Το δημοψήφισμα υπέρ των ποσοστώσεων με ποσοστό 50,3% πυροδότησε την επονομαζόμενη “Ρήτρα της Γκιλοτίνας” η οποία προβλέπει ότι ο τερματισμός της ελεύθερης διακίνησης προσώπων συμπαρασύρει μια ολόκληρη σειρά συμφωνιών,γεγονός που θα καταστήσει περιπλοκότερη τη ζωή των εμπλεκομένων πολιτών.

Στην Ελβετία κατοικούν ένα εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες, ενώ στην ΕΕ διαμένουν 400.000 Ελβετοί οι οποίοι ανησυχούν για τις προεκτάσεις του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην καθημερινότητά τους.

—Γκιλοτίνα στην ενέργεια

Η διασύνδεση του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ελβετίας με εκείνο της Ευρώπης αφορούσε κυρίως στην ιταλική πλευρά των συνόρων και αποτελούσε ένα από τα πρώτα βήματα της σύγκλισης των δύο πλευρών.

«Δεν προβλέπονται προς το παρόν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για την ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Ελβετίας και ΕΕ» ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ζαμπίνε Μπέργκερ, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η συνέχεια πρέπει να αναλυθεί στο ευρύτερο πλαίσιο των διμερών σχέσεων» ανέφερε η εκπρόσωπος.

Οι Ευρωπαίοι επισημαίνουν ότι η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελβετίας με την ΕΕ δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ανταλλάγματα, καθώς το μη μέλος των Ένωσης απολαμβάνει οφέλη από την οικονομική σύνδεσή της με την κοινή αγορά μέσω διμερών συνθηκών, μεταξύ των οποίων και η ελεύθερη διακίνηση προσώπων, εναντίον της οποίας στρέφεται τώρα η Βέρνη.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ελβετική Neue Zuercher Zeitung, οι Βρυξέλλες απειλούν να περιορίσουν και την ελβετική συμμετοχή σε ευρωπαϊκά ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Πρώτο θύμα λοιπόν, γράφει η εφημερίδα, μπορεί να γίνουν οι ελβετοί ερευνητές και φοιτητές που θα συμμετείχαν στο Horizon 2020 και το Erasmus+.

econews

Σχόλια