ΔΕΗ: ποινική δίωξη στον Αρθούρο Ζερβό για το "περιβαλλοντικό" ναυάγιο στη Νότια Ρόδο

0
5

Οι περιβαλλοντικοί όροι και η επιτυχής προσφυγή στο ΣτΕ περιβαλλοντικού συλλόγου της νότιας Ρόδου για τις επιπτώσεις κατασκευής εργοστασίου της ΔΕΗ στη θέση «Πλάκα Στενή» στην Κατταβιά  αποτέλεσαν αιτία να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον ανώτατων διοικητικών στελεχών της Επιχείρησης.

Όπως έγινε γνωστό, η αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου Σοφία- Μαρία Βαΐτση, άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία από κοινού για ζημία, το συνολικό ύψος της οποίας, σύμφωνα με τη δικογραφία, ανέρχεται σε 74 εκατομμύρια ευρώ εναντίον των πρώην και νυν αντίστοιχα διευθυνόντων συμβούλων της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλου και Αρθούρου Ζερβού, καθώς και τεσσάρων μελών του συμβουλίου της εταιρείας.

Οι διώξεις ακολούθησαν την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε παραγγείλει στις 17 Δεκεμβρίου 2012 ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου, Κωνσταντίνος Μπούτσικος, κατόπιν δημοσιευμάτων του τοπικού Τύπου αλλά και επερώτηση 13 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

—Η υπόθεση

Η ιστορία κατασκευής ατμοηλεκτρικής μονάδας στη Ρόδο χρονολογείται από το 1992. Αφού απορρίφθηκαν για περιβαλλοντικούς και άλλους όρους τρεις περιοχές που είχαν επιλεγεί ως το 2001, η Επιχείρηση κατέληξε τότε στη θέση «Πλάκα στενή» στην Κατταβιά.

Χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό και χωρίς να έχουν ληφθεί οι απαραίτητες πολεοδομικές άδειες και εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων η ΔΕΗ σύναψε σύμβαση μίσθωσης με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου για το ακίνητο, το οποίο και ενοικίασε για χρονικό διάστημα ενός έτους και τριών μηνών έναντι 115.000 Ευρώ.

Η απόρριψη της έγκρισης από την Πολεοδομία με το αιτιολογικό ότι η ΔΕΗ ήταν μισθωτής και όχι ιδιοκτήτης του ακινήτου ανάγκασε τη ΔΕΗ να αγοράσει το οικόπεδο στην Απολλακιά έναντι 3,3 εκατ. Ευρώ με τη συνολική επιβάρυνση να ανέρχεται σε 3,44 εκατ. Ευρώ.

Στη συνέχεια η ΔΕΗ προχώρησε στη σύναψη σύμβασης με την εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εισήγε τον απαραίτητα μηχανολογικό εξοπλισμό από το εξωτερικό και τον εγκατέστησε. Η ΔΕΗ επιβαρύνθηκε με 66,7 εκατ. Ευρώ για τα δύο χρόνια που διήρκεσαν οι εργασίες.

Μετά το «πάγωμα» των εργασιών η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση από τη ΔΕΗ ύψους 10 εκατ. ευρώ για αθέτηση της συμφωνίας. Η υπόθεση τελικά έκλεισε εξωδικαστικά με τη ΔΕΗ να καταβάλει το ποσό των 4.250.000 ευρώ (σε φιλικό διακανονισμό).

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι εγκρίσεις δεν εκδόθηκαν σε συνδυασμό με την προσφυγή κατοίκων στο ΣτΕ για περιβαλλοντικούς λόγους «πάγωσαν» το έργο.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στράφηκε κατά της ΔΕΗ και αποκόμισε 4,2 εκατ. Ευρώ κατόπιν φιλικού διακανονισμού.

—Οι εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων

Σημειώνεται ότι την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης είχε υπογράψει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή και λειτουργία του νέου θερμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στη Ρόδο μαζί με τα συνοδά έργα (υποσταθμός και νέα οδός πρόσβασης στις παράκτιες εγκαταστάσεις), έργο συνολικού προϋπολογισμού 180 εκατ. Ευρώ.

Μάλιστα δύο μήνες πριν την υπογραφή, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρόδο μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθρούρο Ζερβό, ασχολήθηκαν με το θέμα σοβαρά και μάλιστα ο Υπουργός Περιβάλλοντος είχε διαβεβαιώσει ότι από την ώρα που ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και εγκατασταθεί ο εργολάβος, το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ θα είναι έτοιμο σε 16 μήνες.

Η απόφαση είχε εκδοθεί μετά την υποβολή από τη ΔΕΗ στο ΥΠΕΚΑ νέας επικαιροποιημένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία υποτίθεται ότι κάλυπτε τις ελλείψεις που είχαν διαπιστωθεί στην προηγούμενη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Το ΥΠΕΚΑ τόνιζε τότε ότι το έργο τύχαινε της θερμής υποστήριξης των τοπικών φορέων και της κοινωνίας του νησιού.

Μάλλον θα επρόκειτο για την ίδια υποστήριξη που απολαμβάνουν οι ανεμογεννήτριες στη Σκύρο και η γεωθερμία σε Νίσυρο και Μήλο.

econews

Σχόλια