Ολυμπιακοί Αγώνες Σότσι: Περιβαλλοντολόγοι εναντίον κυβέρνησης

0
9

sochiΌσο η κυβέρνηση Πούτιν ισχυρίζεται ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος στην περιοχή, οι οικολογικές οργανώσεις διαφωνούν, υποστηρίζοντας πως τα τεράστια έργα υποδομών για τους αγώνες προκάλεσαν μη αναστρέψιμη καταστροφή.

Σε αντίθεση με τη δήλωση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι “το περιβάλλον έχει γίνει έως και τέσσερις φορές καλύτερο”, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι “πράσινες” δεσμεύσεις δεν τηρήθηκαν: οργανώσεις κατέγραψαν περιπτώσεις παράνομης απόρριψης αποβλήτων και ανέγερσης υποδομών που εμποδίζουν τη μετανάστευση ζώων, περιορισμό της πρόσβασης του ντόπιου πληθυσμού στο πόσιμο νερό και γενικότερη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής για πολλούς κατοίκους του Σότσι.

Μόνο η κατασκευή του ολυμπιακού χωριού επηρέασε αρνητικά πάνω από 8.000 στρέμματα του Εθνικού Πάρκου Σότσι, αυστηρά προστατευμένου από τον ΟΗΕ ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, επισημαίνουν περιβαλλοντολόγοι.

Ο ζωολόγος και μέλος του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος του Βορείου Καυκάσου, Suren Gazaryan, δήλωσε στο TIME πως το πιο επικίνδυνο και σημαντικότερο θέμα σε ό,τι αφορά την καταστροφή είναι η βιοποικιλότητα που χάθηκε στην περιοχή, καθώς τα μεγαλύτερα τμήματα του εθνικού πάρκου -περιοχής με τη μεγαλύτερη ποικιλία φυτών και ζώων σε ολόκληρη τη Ρωσία- καταστράφηκαν εντελώς.

Σύμφωνα με οικολογικές οργανώσεις, μεγάλες δασικές εκτάσεις ισοπεδώθηκαν προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των δομικών υλικών, όπως και ο αυτοκινητόδρομος και η σιδηροδρομική γραμμή που οδηγούν από τα στάδια του Άντλερ, στη Μαύρη Θάλασσα, ως το Ολυμπιακό Αλπικό Κέντρο της Κράσναγια Πολιάνα και περνούν μέσα από το Φυσικό Καταφύγιο του Βορείου Καυκάσου.

Από την πλευρά της, η ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι όποιες καταστροφές αντισταθμίστηκαν με τη φύτευση 1,5 εκατομμυρίου δέντρων, τριών για κάθε δέντρο που κόπηκε. Ο Gazaryan σε αυτό, όμως, απαντάει ότι η δενδροφύτευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την απώλεια ενός περίπλοκου οικοσυστήματος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι εδώ πρόκειται για οικοσυστήματα και όχι για ένα πακέτο Lego που μπορεί κανείς να το διαλύσει και να το ξαναφτιάξει σε κάποιο άλλο σημείο.

econews

Σχόλια