Παράνομες χωματερές μέσα σε αυλές σπιτιών δηλητηριάζουν τη Δυτική Αττική

0
24

Θλιβερές καταστάσεις που μόνο σε υπανθρώπους αρμόζουν εκτυλίσσονται σε υποβαθμισμένες περιοχές της δυτικής Αττικής όπου παράνομες, κρυφές χωματερές βρίσκονται κυριολεκτικά δίπλα στις αυλές σπιτιών.

Δημοσίευμα της «Καθημερινής» κάνει αναφορά σε ελέγχους κλιμακίου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής την περασμένη Δευτέρα, οι οποίοι έβγαλαν «λαβράκια».

Συγκεκριμένα, στην περιοχή Λάκα Γκολέμη στον Ασπρόπυργο Αττικής, πίσω από τις εγκαταστάσεις αδειοδοτημένης εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων αναδυόταν έντονη δυσοσμία που κυριολεκτικά έπνιγε την περιοχή.

Εκεί εντοπίστηκαν διάφορα παράνομα απόβλητα, όπως σάπια τρόφιμα, μπάζα, βούρκοι με μαύρα, δύσοσμα υγρά, μεταξύ των οποίων και απόβλητα από μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο.

Η αντιπεριφερειάρχης δυτικής Αττικής  Σταυρούλα Δήμου που συμμετείχε στους ελέγχους αποκαλύπτει ότι δεν άντεξε τη δυσοσμία και έκανε δύο φορές εμετό.

Στην ιστοσελίδα της εταιρείας, η οποία δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί, αναφέρονται συνεργασίες με μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων και άλλες γνωστές επιχειρήσεις.

Όπως υπογραμμίζουν από την Περιφέρεια Αττικής, στη Δυτική Αττική λειτουργούν περισσότερες από 7.500 βιομηχανίες και βιοτεχνίες και η άμεσα αρμόδια για τους ελέγχους Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής διαθέτει μόλις 3 υπαλλήλους στη διεύθυνση Περιβάλλοντος.

Στις δεκάδες παράνομες μάντρες όπου γίνεται διαχείριση απορριμμάτων, στην Ελευσίνα, τον Ασπρόπυργο και τη Φυλή, μετά τη διαλογή των «χρήσιμων» υλικών, τα υπόλοιπα απόβλητα απορρίπτονται παράνομα στα Μέγαρα, στα λατομεία του Μαρκόπουλου, στην πίσω πλευρά της Αγίας Μαρίνας, στο ΧΥΤΑ της Χαλκίδας με ένα κόστος 100 Ευρώ.

Αποφεύγουν έτσι τα κυκλώματα το κόστος απόθεσης των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής όπου για την είσοδο προβλέπεται κόστος 65 Ευρώ ανά τόνο.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, πολλές παράνομες χωματερές που δηλητηριάζουν όλο το Θριάσιο Πεδίο και τη βορειοδυτική Αττική βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές και «συνυπάρχουν» με σπίτια,  περιβόλια, βουστάσια, αποθήκες, μάντρες στάθμευσης φορτηγών, «σκραπατζίδικα» και γήπεδα paintball.

—Παρεμβαίνει η δικαιοσύνη

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα της «Καθημερινής» προκάλεσε την παρέμβαση της δικαιοσύνης.

Η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθούν σε βάθος τα στοιχεία του ρεπορτάζ για την παράνομη παραλαβή, αποθήκευση και επεξεργασία νοσοκομειακών και άλλων τοξικών αποβλήτων στη Δυτική Αττική και να αποδοθούν ευθύνες στους εμπλεκόμενους. Την προκαταρκτική εξέταση θα διενεργήσει η Εισαγγελέας Περιβάλλοντος.

econews

Σχόλια