Φωτοβολταϊκά: οι τράπεζες προτείνουν «κούρεμα» χωρίς μείωση των επιτοκίων τους λέει ο ΠΑΣΥΦ

0
18

Παρέμβαση αναφορικά με τις προτάσεις των τραπεζών για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών  και την εξάλειψη του ελλείματος των ΑΠΕ κάνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ) με ανακοίνωσή του, στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι οι εν λόγω τράπεζες «προτείνουν μείωση των ταριφών βάζοντας το χέρι στην τσέπη των παραγώγων και θέλουν να συνεχίζουν να εισπράττουν τις δόσεις χωρίς καμία μείωση επιτοκίων».

Ο ΠΑΣΥΦ επισημαίνει δε ότι οι τράπεζες απολαμβάνουν επιτόκια δανεισμού της τάξης του 8% και άνω και επισημαίνει ότι υπεύθυνες για το έλλειμμα είναι οι στρεβλώσεις της αγοράς και όχι οι αποδόσεις των παραγωγών.

Όπως αναλυτικότερα τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΥΦ:

«Η επιμονή των συστημικών τραπεζών (κυρίως συγκεκριμένων) για προτάσεις στο χώρο των φωτοβολταϊκών που αφορούν  μείωση στις εγγυημένες τιμές καλό είναι να ανακοινώνονται με προσοχή και να αφορούν το χώρο ευθύνης τους.

Δεν μπορούν να μιλούν για μειώσεις των ταριφών χωρίς να μιλούν για πτώση επιτοκίων, που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν το 8 % έως 12% και που σε πολλές των περιπτώσεων έχουν να κάνουν με δάνεια από την ΕΚΤ επενδύσεων με επιτόκιο εκκίνησης 0,5%.

Δηλαδή προτείνουν μείωση των ταριφών βάζοντας το χέρι στην τσέπη των παραγώγων και θέλουν να συνεχίζουν να εισπράττουν τις δόσεις χωρίς καμία μείωση επιτοκίων!

Πώς θα φαινόταν η πρόταση για μείωση επιτοκίων και κούρεμα των δάνειων;

Και ας υποθέσουμε ότι γίνει κάτι από τα παραπάνω, ποιος εξασφαλίζει ότι χωρίς διόρθωση των στρεβλώσεων δεν θα δημιουργηθεί εκ νέου έλλειμμα;

Ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων σχετικά με το επερχόμενο new deal και αναβολές για αργότερα καταδεικνύουν τη σύγχυση και την αναξιοπιστία των αρμοδίων υπηρεσιών και του υπουργείου ΠΕΚΑ για να δώσουν πραγματική λύση στο πρόβλημα του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ , που όπως έχουμε επισημάνει είναι πρόβλημα δημιουργικής λογιστικής και αποτέλεσμα αδράνειας εφαρμογής των νόμων για ενεργοποίηση των πηγών που θα εξαλείψουν το έλλειμμα και θα διορθώσουν τις στρεβλώσεις που εξακολουθούν να αποτρέπουν έσοδα προς τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ.

Παρά  την υψηλή εισφορά αλληλεγγύης υπέρ του ΛΑΓΗΕ  που υφίστανται σήμερα τα φ/β (25-42%) και τις καθυστερήσεις που φθάνουν στους οκτώ μήνες το έλλειμμα εξακολουθεί να υπάρχει και οι παραγωγοί φ/β να μένουν απλήρωτοι .

Οι στρεβλώσεις (κρυφές επιδοτήσεις ορυκτών καύσιμων, υπολογισμός ΟΤΣ σκόπιμα  προς τα κάτω, απομάκρυνση εσόδων του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ προς όφελος των προμηθευτών) δεν διορθώνονται και παρά τις πιέσεις των φορέων για άρση των στρεβλώσεων και απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ώστε να προκύψει μηδενισμός του ελλείμματος, η Πολιτεία λειτουργεί υπέρ των ορυκτών καύσιμων καταστρέφοντας τον κλάδο των ΑΠΕ που με ευρωπαϊκή και εθνική προτροπή δημιουργήθηκε.

Αντ” αυτού ανακοινώνεται νέο «κούρεμα» από το ΥΠΕΚΑ κατά παράβαση κάθε νόμου, αλλά και του Συντάγματος και κανείς νομικός ή μη δεν μπορεί να τεκμηριώσει σε ποια νομική βάση θα στηριχτεί και ποιος θα είναι αυτός που θα αναλάβει την ευθύνη της καταστροφής που θα προκαλέσει μια τέτοια απόφαση.

Ουσιαστικά επιχειρείται η κατάλυση της συνέχειας του κράτους με τα «είπα-ξείπα», την αναδρομικότητα εφαρμογής νέων νόμων, την καταστρατήγηση των συμβάσεων και την παραπληροφόρηση και ουσιαστικά επιχειρείται δήμευση περιουσιών.

Φαίνεται πλέον καθαρά ότι δεν επιδιώκεται η λύση του προβλήματος,αλλά η εξυπηρέτηση άλλων σκοπών που ουδεμία σχέση έχουν με το θέμα.

Υπάρχουν λύσεις που χωρίς κουρέματα, αθέτηση συμβάσεων και αναδρομικές εφαρμογές, αλλά  με ενεργοποίηση των υπαρχουσών μηχανισμών στήριξης του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού μπορεί να απαλειφθεί πλήρως».

Σχόλια