Λειτουργεί εξίσου καλά το Παθητικό Σπίτι σε όλα τα κλίματα;

3
126

passive houseΤο Παθητικό Σπίτι δεν αποτελεί λειτουργική λύση σε ψυχρά κλίματα, ισχυρίζεται ο Martin Holladay από το Green Building Advisor.

Ο λόγος για μία γερμανική ανακάλυψη, η οποία εξαπλώνεται παγκοσμίως, ως μία ενεργειακά αποδοτική λύση στην απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα και τη μείωση ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Holladay όμως έρχεται να καταρρίψει τους ισχυρισμούς ότι το Passivhouse προστατεύει από όλων των ειδών καιρικά φαινόμενα, καθώς πιστεύει ότι σε ψυχρά κλίματα είναι ανόητο να θεωρείται πρότυπο ένα σπίτι που χρησιμοποιεί λιγότερες από 15 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως.

“Μειώνοντας τον ενεργειακό προϋπολογισμό στον απολύτως απαραίτητο, το Παθητικό Σπίτι απαιτεί ουσιαστικά από τους κατασκευαστές κτηρίων στα κρύα κλίματα να επενδύσουν ένα τεράστιο ποσό στην μόνωση, για το οποίο πιθανότατα δε θα γίνει ποτέ απόσβεση από την εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιτευχθεί”, υποστηρίζει ο Holladay και εξηγεί: “Όταν οι πιστοί σε αυτό το πλάνο στην Αμερική ξεκίνησαν να αντιγράφουν τους Γερμανούς κάνοντας χρήση του κεντροευρωπαϊκού προτύπου στο δικό μας κλίμα, κατέληγαν με 35 εκατοστά σκληρού αφρού κάτω από τις τσιμεντένιες πλάκες του κτηρίου, όπως και με μόνωση τύπου r100 στις σοφίτες τους, και κάποιες φορές έφταναν να πληρώνουν 6.000 ή και 10.000 δολάρια, μόνο και μόνο για να εξοικονομήσουν ελάχιστη ενέργεια κάθε χρόνο, την οποία θα μπορούσαν να είχαν εξασφαλίσει εύκολα από ένα φωτοβολταϊκό των 400 δολαρίων”.

Τονίζοντας ότι το γερμανικό παράδειγμα του Passivhouse δεν έχει καμία παγκόσμια ισχύ, ο Holladay προτείνει ότι η Βόρεια Αμερική θα έπρεπε να βρει άλλα, δικά της πρότυπα, κατάλληλα για το κλίμα της.

Ωστόσο, δηλώνει υπέρ της καλής μόνωσης και ιδίως της καλής αεροστεγανότητας των απλών κατασκευών, καταλήγοντας ότι “το Passivhouse αξίζει την εκτίμησή μας, καθώς επενδύει σε σωστά πράγματα”.

econews

3 Σχόλια

  1. Δίκιο έχει.Και στην Ελλάδα το ΤΕΕ εχει ανγιγράψει ηλιθιωδώς τους κανονισμούς που λένε πως το σπίτι πρέπει να κοιτάει στα νότια-αυτό ωστόσο ισχύει για την Β.και Κ.Ευρώπη που θέλουν να εξοικονομήσουν φορτίο θέρμανσης.
    Αντιθέτως στα μεσογειακά κλίματα και το φορτίο ψύξης ειναι σημαντικό(αν οχι σημαντικότερο) και για αυτο τα σπίτια πρέπει να κοιτάνε ανατολικα.

  2. O Martin Holladay, σημαίνον στελεχος του παγκόσμιου κινηματος παθητικών κτιρίων, δεν καταρρίπτει τους ισχυρισμούς για την παγκόσμια εφαρμογή του προτύπου του παθητικου κτιρίου, αλλα αναφέρει μερικους προβληματισμούς που όλοι μας έχουμε σε παγκόσμιο επιπεδο για το πως πρεπει να εφαρμοστεί το πρότυπο. Λέει πολυ σωστά οτι το πρότυπο δεν ειναι θρησκεία και οτι σε κάθε κλιμα υπάρχουν διαφορετικές πρακτικές για την εφαρμογή του. Καλο θα είναι, όταν μεταφράζετε ενα κείμενο, αναφέρετε και την original πηγη του. Για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει η συνενετευξη εδω απομαγνητοφωνημένη . http://www.houseplanninghelp.com/wp-content/uploads/2014/01/Martin-Holloday.pdf

  3. Alex, που στηρίζεις την άποψη ότι τα κτήρια πρέπει να κοιτάνε ανατολικά; Στην Ελλάδα στα ψυχρά κλίματα τα κτήρια πρέπει να επιδιώκουν νότιο προσανατολισμό για παθητικό ηλιασμό. Ο παθητικός ηλιασμός είναι χρήσιμος ακόμη και στην Κρήτη. Αντίθετα, ο ανατολικός και ο δυτικός προσανατολισμός πρέπει να αποφεύγονται, λόγω του κινδύνου της υπερθέρμανσης. Ο προσανατολισμός των κτηρίων αποτελεί βασικό στοιχείο της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και δεν έχει εισαχθεί από καμία χώρα. Αντίθετα υπάρχουν αρχαίες ελληνικές πόλεις (Όλυνθος, Πριήνη) που έχουν σχεδιαστεί με κριτήριο τον αυστηρό νότιο προσανατολισμό.

Comments are closed.