"Ακροδεξιά" σύννεφα πάνω από τη φιλόδοξη κλιματική πολιτική που θέλει το Ευρωκοινοβούλιο

0
8

Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ μιας πιο φιλόδοξης, αλλά και δεσμευτικής κλιματικής πολιτικής στη Γηραιά Ήπειρο με ορίζοντα το 2030 ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τις ανανεώσιμες πηγές και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της μείωσης 40% στις εκπομπές CO2, της διείσδυσης 30% των ΑΠΕ και της βελτίωσης 40% στην ενεργειακή αποδοτικότητα ως το 2030.

Το ψήφισμα που πέρασε με 341 ψήφους υπέρ και 263 κατά ουσιαστικά επικρίνει το προτεινόμενο ενεργειακό και κλιματικό πλαίσιο της Κομισιόν για την επόμενη δεκαετία.

Το ψήφισμα από μόνο του δεν είναι νομικά δεσμευτικό, ωστόσο το τελικό κείμενο που θα υπογραφεί εντός του έτους θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας ανάμεσα στο Ευρωκοινοβούλιο, την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη.

Η μειοψηφία που καταψήφισε τους πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους αποτελείτο κατά κύριο λόγο από συντηρητικούς και κεντροδεξιούς Ευρωβουλευτές που εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για τις επιπτώσεις τους στις επιχειρήσεις και τη δυνατότητα των κρατών-μελών να επιλέγουν μόνα τους το ενεργειακό τους μείγμα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Κομισιόν για το 2030 προβλέπει μεν μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 40%, αλλά διείσδυση μόλις 27% των ΑΠΕ σε επίπεδο Ένωσης και όχι χώρας. Επίσης, δεν έθεσε στόχο για το κρίσιμο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι υπουργοί Ενέργειας αναμένεται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες το Μάρτιο. Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές εκτιμούν ότι η Κομισιόν θα επιχειρήσει να παρακάμψει το Ευρωκοινοβούλιο επιλέγοντας μια διαφορετική νομική βάση (όπως η επιλογή των στόχων εξολοκλήρου από τα κράτη-μέλη) για να καταθέσει τη διόλου “πράσινη” πρότασή της για την κλιματική πολιτική, το νωρίτερο τον επόμενο Οκτώβριο.

Ξέχωρα από το χθεσινό ψήφισμα, αναλυτές επισημαίνουν ότι η άνοδος των δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα την θέσπιση λιγότερο φιλόδοξων ή και την παντελή κατάργηση περιβαλλοντικών στόχων από το Ευρωκοινοβούλιο.

econews

Σχόλια