Εντοπίστηκε ο πρώτος κάστορας στη Βρετανία μετά από 800 χρόνια

0
92

kastorasΟ τελευταίος κάστορας της Ευρασίας είχε παρατηρηθεί πριν από περίπου οκτώ αιώνες, ενώ εξαφανίστηκαν εντελώς από την Μεγάλη Βρετανία περίπου το 1600.

Ενώ μερικά από αυτά τα τριχωτά τρωκτικά ακόμα υπάρχουν σε μικρές ομάδες σε συνθήκες αιχμαλωσίας, στην Αγγλία τελευταία υπάρχουν σχέδια να αφεθούν ελεύθερα πίσω στη φύση.

Πρόσφατα ο περιβαλλοντολόγος Tom Buckley παρατήρησε και απεικόνισε με τον φακό της φωτογραφικής του μηχανής μερικά από αυτά τα πλάσματα, τα οποία εντόπισε στην πόλη Ottery Saint Mary στην περιοχή Devon.

Η “αποκάλυψη” του κάστορα στην εν λόγω περιοχή ήταν κάτι αναμενόμενο, καθώς ήδη υπήρχαν μαρτυρίες κατοίκων που ισχυρίστηκαν ότι είδαν το ζώο πριν από μερικούς μήνες. Ένας ντόπιος είπε στο Independent ότι τον περασμένο Ιούλιο παρατήρησε “κάτι που έμοιαζε με κάστορα” κοντά στο ποτάμι Otter: “Φαινόταν πολύ φιλικός και κολυμπούσε κυκλικά στο ποτάμι μέχρι που κρύφτηκε πάλι κάτω από το δέντρο”.

Περίεργο χαρακτηρίστηκε το γεγονός ότι ένας κάστορας κατάφερε να φτάσει στη Μεγάλη Βρετανία κολυμπώντας από Γαλλία, Γερμανία ή Βέλγιο, όπου κανονικά ζουν. Υποψιάζεται ότι μπορεί να ξέφυγε από αιχμαλωσία, καθώς υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι πριν από μερικά χρόνια 3 κάστορες είχαν “χαθεί” από μια φωτογράφιση άγριας ζωής. Τα δύο θηλυκά τα είχαν ξαναπιάσει, ενώ το αρσενικό το βρήκαν πολύ αργότερα το 2012. Εικάζεται ότι κάποιο από τα θηλυκά μπορεί να είχε γεννήσει όσο ακόμα ήταν ελεύθερο ή ότι ο “σημερινός” κάστορας ξέφυγε από κάποιο άλλο περιβάλλον όπου τα ζώα κρατούνται αιχμάλωτα.

Δείτε το βίντεο που τράβηξε ο Tom Buckley στην περιοχή Devon στη Μεγάλη Βρετανία:

econews

Σχόλια