Κυβερνητική σύσκεψη για την Κεφαλονιά

0
15

seismos-kefalonia-2Η αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης στην Κεφαλονιά, καθώς και ο προγραμματισμός προσεχών δράσεων, ήταν τα κύρια θέματα της χθεσινής κυβερνητικής σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία υπουργών και τοπικών φορέων.

Η Κεφαλονιά κηρύχθηκε και επισήμως ως σεισμόπληκτη περιοχή και ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοίδης ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων που προβλέπονται για την ανακούφιση των πληγέντων, μεταξύ των οποίων:
– η καταβολή ενοικίου για 2 χρόνια σε όσους έχουν πιστοποιημένο πρόβλημα στέγασης,
– η αποκατάσταση των ζημιών, εκεί όπου μπορούν να γίνουν, μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος,
– η δημιουργία οικισμού, εφόσον χρειαστεί, με σπίτια διαφόρων κατηγοριών, με όλες τις αναγκαίες υποδομές για όσους δεν μπορούν να νοικιάσουν. Οι τοποθεσίες όπου θα δημιουργηθούν οι οικισμοί αυτοί θα καθοριστούν από τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Κεφαλονιάς.

Επίσης, άμεσα θα ξεκινήσουν παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού για την αποκατάσταση των ζημιών, καθώς και η εκπόνηση μελετών για την κατασκευή νέου οδικού δικτύου και η ένταξή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο υπουργός επιπλέον ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής βραχυπρόθεσμης εκτίμησης σεισμικότητας υπό τον ΟΑΣΠ για την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση του κοινού.

Από τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, διατέθηκαν 1200 κουβέρτες και 100.000 ευρώ για την κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών για τον πρώτο σεισμό. Μετά τον χθεσινό μεγάλο σεισμό, υπεγράφη η διάθεση 1000 ακόμα κουβερτών και δόθηκε η έγκριση από τον Υπουργό Εργασίας για τη διάθεση επιπλέον 100.000 ευρώ, ενώ σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, διατέθηκαν 250 σκηνές και 1000 υπνόσακοι.

Πέραν των ανωτέρω, στο Ληξούρι αποφασίστηκε να διατεθεί άμεσα η κινητή μονάδα παρέμβασης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στελεχωμένη με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους.

Επίσης, υπογράφηκε εξάμηνο πάγωμα καταβολής ασφαλιστικών οφειλών.

Τα νοσοκομεία Αργοστολίου και Ληξουρίου λειτουργούν και βρίσκονται σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν περιστατικά υγείας, ενώ στο αεροδρόμιο Κεφαλονιάς πραγματοποιούνται κανονικά όλες οι πτήσεις και αποκαθίστανται σταδιακά οι βλάβες οι οποίες παρουσιάστηκαν μόνο στην κτηριακή υποδομή. Από τον ΟΤΕ δεν αναφέρθηκαν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και ενίσχυσαν τις τηλεφωνικές γραμμές των συντονιστικών κέντρων και των δημοσίων υπηρεσιών.

Από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων της ΓΓΔΕ, πραγματοποιήθηκαν μέχρι χθες το πρωί 1680 έλεγχοι εκ των οποίων τα 760 κτίρια κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα. Μετά τον μεγάλο χθεσινό σεισμό ξεκίνησε και η διαδικασία επανελέγχου των κτιρίων, η οποία συνεχίζεται και σήμερα.

Τέλος, στην Κεφαλονιά αναμένεται να μεταβεί κλιμάκιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με σκοπό να βοηθήσει στην καταγραφή των ζημιών και τη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών για την υποβολή αίτησης οικονομικής ενίσχυσης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση ζημιών.

econews

 

Σχόλια