Ινδία: Βλέψεις για τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας

0
8

fotovoltaikaΜια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση που αναμένεται να τριπλασιάσει την παραγωγή ηλιακής ενέργειας της χώρας σκοπεύει να κατασκευάσει η Ινδία.

Το έργο αναμένεται να είναι δέκα φορές μεγαλύτερο έργο από οποιοδήποτε άλλο στον πλανήτη. Εκτεινόμενο σε 77 τετραγωνικά χιλιόμετρα το φωτοβολταϊκό-μαμούθ θα έχει ισχύ 4.000 Μεγαβάτ, όσο τέσσερις πυρηνικοί αντιδραστήρες.

Στην κατασκευή του έργου θα συμμετάσχουν έξι εταιρείες του δημοσίου. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση της μονάδας σε επτά χρόνια με  προϋπολογισμό 4,4 δισ. δολαρίων. Η προτεινόμενη τοποθεσία βρίσκεται κοντά στη λίμνη Sambhar Salt στο βόρειο κρατίδιο Rajasthan.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η εν λόγω μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας θα έχει διάρκεια λειτουργίας 25 ετών και θα παράγει 6,4 δισ. κιλοβατώρες τον χρόνο, ενώ εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της Ινδίας κατά περισσότερο από 4 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Η Ινδία σήμερα έχει φωτοβολταϊκή ισχύ της τάξης των 2.208 μεγαβάτ, σημαντικά μεγαλύτερη από τα 17,8 «ηλιακά» Μεγαβάτ που φιλοξενούσε το 2010, όταν η κεντρική κυβέρνηση ξεκινούσε το Jawaharlal Nehru National Solar Mission. Ο στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι η εγκατάσταση συστημάτων ηλιακής ενέργειας ισχύος 20 Γιγαβάτ μέχρι το 2022.

Οι περιβαλλοντιστές, ωστόσο, φαίνεται να διαφωνούν με τα φιλόδοξα σχέδια της ινδικής κυβέρνησης. Πιστεύουν πως μια αποκεντρωμένη προσέγγιση, με περισσότερα σε αριθμό και μικρότερα σε ισχύ έργα, κατανεμημένα σε αγροτικές περιοχές, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικότερο κοινωνικό όφελος και μεγαλύτερο αντίκτυπο στην τοπική και κοινωνική ανάπτυξη σε σύγκριση με τεράστια ηλιακά πάρκα.

econews

Σχόλια