Προτείνουν "φωτοβολταϊκές" συντάξεις, ενώ κουρεύουν τις ταρίφες στα οικιακά Φ/Β

0
0

Παρά τις μηνύσεις που έχουν υποβάλλει εις βάρος της 17 εταιρείες ηλιακής ενέργειας για πρόωρες περικοπές των εγγυημένων τιμών το 2011, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωση νέο “κούρεμα” κυρίως προς τα μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα.

Ο λειτουργός των αγορών αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας (Ofgem) ανακοίνωσε τις νέες περικοπές στις εγγυημένες τιμές.

Την ίδια ώρα οι 17 εταιρείες αξιώνουν 228 εκατ. λίρες ως αποζημίωση με το επιχείρημα ότι οι περικοπές στις εγγυημένες τιμές ήταν “νομικά αβάσιμες” και οδήγησαν στα πρόθυρα της κατάρρευσης τον κλάδο της ηλιακής ενέργειας, με κόστος 6.000 θέσεις εργασίας και τη συρρίκνωση των νέων εγκαταστάσεων σε ποσοστό 90%.

Οι νέες περικοπές αφορούν στα φωτοβολταϊκά συστήματα που εγκαταστάθηκαν κατά το 2ο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (1η Απριλίου ως 30 Ιουνίου) και είχαν ισχύ ως 50 Κιλοβάτ.

Πάνω από αυτό το όριο δεν προβλέπονται περικοπές.

Οι τελευταίες περικοπές για αυτή την κλάση ισχύος είχαν γίνει τον Ιούλιο του 2013.

Ωστόσο, η εκρηκτική τάση νέων εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών σε στέγες προς τα τέλη του έτους, όταν και τα οικιακά φωτοβολταϊκά ξεπέρασαν τις 500.000 εγκαταστάσεις, ώθησε τη βρετανική κυβέρνηση στην απόφαση για νέες περικοπές.

—Φωτοβολταϊκές συντάξεις

Ενώ ο κλάδος της ηλιακής κυβέρνησης βρίσκεται στα μαχαίρια με την κυβέρνηση για τις εγγυημένες τιμές, ο υπουργός Ενέργειας Γκρεγκ Μπάρκερ αποκάλυψε την υποστήριξή του προς τα οικιακά φωτοβολταϊκά, παροτρύνοντας του Βρετανούς να εγκαταστήσουν ηλιακά πάνελ στα σπίτια τους ως πιο κερδοφόρα και ασφαλή επένδυση από τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Daily Telegraph ο Μπάρκερ δήλωσε ότι “εισπράττεις μια εγγυημένη ταρίφα για 20 χρόνια και αν το φωτοβολταϊκό σου είναι σωστά τοποθετημένο σε περιοχή υψηλής ηλιοφάνειας μπορεί να αποδώσει 8% ή και περισσότερο”.

“Είναι περισσότερο από την ετήσια απόδοση ενός συνταξιοδοτικού ταμείου ειδικά αν έχεις ηλικία κοντά στα 60” πρόσθεσε.

econews

Σχόλια